Logo Realitatea.md

Un oficial rus dă de înțeles Maiei Sandu cum poate fi „anulată” datoria Transnistriei pentru gaze

25 Decembrie 2020, 16:42 // Economie

Boris Kovalciuk, președintele Consiliului de administrație al holdingului energetic rus „Inter RAO”, a devenit involuntar aliatul Maiei Sandu, scrie Novayagazeta.ru. Potrivit sursei, acesta ar fi povestit în cadrul ședinței de judecată în dosarul ex-angajatei Inter-RAO, Karina Țurcan, despre problemele grave cu care se confruntă holdingul în Transnistria.

Boris Kovalciuk, foto: tass.ru

În stânga Nistrului se află Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care aparține companiei „Inter RAO”, care funcționează pe gazele provenite din Rusia. Paradoxul constă în faptul că întreprinderea rusă cumpără gaze nu direct de la Gazprom, ci de la „Tiraspoltransgaz-Transnistria”.

Gazul rusesc este pompat prin Ucraina, intră în Transnistria și de acolo ajunge în dreapta Nistrului. Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, la fel ca toți consumatorii transnistreni, selectează gazul deja pe calea pompării.

Însă, conform documentelor, „drumul gazelor” este mult mai complicat. Gazprom furnizează gaze naturale către Moldovagaz, care este compania-fiică. Monopolistul rus deține 50% din acțiunile Moldovagaz, 35,33% sunt controlate de Guvernul R. Moldova, iar 13,44% - Transnistria. În 2005, Transnistria a transferat pachetul său de acțiuni în administrația Gazpromului.

Kovalciuc susține că Moldovagaz livrează gaze în Transnistria. Este vorba despre 1 miliard 990 de milioane de metri cubi de gaz în 2020. Mai mult de jumătate este consumat de Centrala termoelectrică din Cuciurgan.

În instanță, oficialul rus a mai declarat că, cel mai mare consumator de gaze în Transnistria – Centrala termoelectrică din Cuciurgan – a plătit și plătește gazul. Atunci cum s-a format datoria?

Moldovagaz nu are relații contractuale cu Tiraspoltransgaz-Transnistria, înregistrată la Tiraspol. Potrivit actelor, „fiica” Gazpromului furnizează gaze companiei Tiraspoltransgaz, care este înregistrată și la Chișinău. Cea din urmă, deja are contract cu Tiraspoltransgaz-Transnistria, care de altfel nu achită gazul primit.

Ambele companii sunt conduse de același manager – Leonid Stankov, care potrivit raportului Gazprom, se află în lista persoanelor afiliate sub numărul 710. Potrivit lui Kovalciuk, în acea listă sunt incluși toți directorii filialelor Tiraspoltransgaz-Transnistria, doar că sunt indicați drept angajați ai Tiraspoltransgaz.

Toate aceste lucruri vorbesc despre faptul că Gazprom cunoaște despre existența Tiraspoltransgaz-Transnistria, care colectează bani de la consumatorii transnistreni, dar care nu intenționează să-i achite „dublurei” sale de la Chișinău.

Întrebarea unde au dispărut acești bani ar putea interesa și organele de drept din Rusia, nu doar Procuratura Republicii Moldova, care la 29 octombrie a intentat un dosar penal și intenționează să afle soarta celor 7 miliarde de dolari. Până la declarațiile lui Boris Kovalciuk, la Chișinău toți presupuneau că transnistrenii nu achită deloc gazul rusesc. Însă declarațiile în instanță dau istoriei o altă întorsătură.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9571 -0.2024%
USD USD 17.2856 0.0243%
RUB RUB 0.2352 -0.2545%
RON RON 4.3004 -0.2112%
UAH UAH 0.6156 -0.0974%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile