Logo Realitatea.md

Un pădurar din Strășeni, un vecin, fiul și ginerele acestuia, condamnați pentru că au prins doi hoți de lemne. Deputat ACUM: Sunt victimele vechiului regim

17 Septembrie 2019, 15:29 // Stiri

O femeie din Scoreni, raionul Strășeni, solicită implicarea opiniei factorilor de decizie pentru a-și putea elibera soțul, fiul, ginerele și un vecin, care au fost reținuți la câte 10, 9 și 8 ani de închisoare pentru că ar fi maltratat niște tineri prinși în momentul în care încercau să fure lemne din pădure, soțul femeii fiind pădurar. Potrivit avocatului celor învinuiți cauza penală a fost anchetată cu multiple încălcări, iar procurorul de caz și judecătorii nu au vrut să intre în esența cazului.

Valentina Ciobanu, care este soția, mama și soacra acuzaților a povestit, în cadrul unei conferințe de presă, că soțul ei lucrează în calitate de pădurar la Ocolul Silvic Scoreni din anul 2005.

„A avut parte de un sector de pădure mai complicat, în care se fura din trei părți: de la Scoreni, de la Malcoci și de la Condrița. Atunci când a intrat la serviciu a încercat să stopeze braconajul și tăierile ilicite, dar, drept dovadă, și-a făcut mai mulți dușmani, decât prieteni”, a menționat femeia.

Astfel, pe 25 iulie 2015, bărbatul ar fi fost sunat de șeful ocolului silvic și anunțat că seara va avea hoți. Deși era sâmbătă seara și un intenționa să meargă la control, pădurarul Ion Ciobanu l-a rugat pe ginerele său Mihail Cotună, care locuiește în aceeași gospodărie și pe Serghei Moisei, care era un lucrător sezonier, să-l ajute să efectueze controlul.

Hoții au fost surprinși de Serghei Moisei, care a chemat pădurarul și pe ginerele acestuia, iar împreună au mers la locul unde se aflau trei băieți cu două căruțe pline cu lemne. Unul dintre ei au fugit, iar alții doi au rămas. Pădurarul ar fi înștiințat șeful ocolului silvic despre cele întâmplate, iar acesta le-a spus să meargă la cordon.

Când au ajuns acolo, la fața locului erau așteptați de doi polițiști și gardistul gospodăriei silvice care, în loc să-i rețină pe hoți, au tăbărât asupra pădurarului și asistenților lui. Deși pădurarul nu era înarmat, armele fiind în safeu, fapt care a fost verificat de oamenii legii, acesta ar fost acuzat de maltratarea hoților și utilizarea armei de foc, drept dovadă fiind o roată spartă de la una dintre căruțe.

Un an mai târziu, procurorul de caz a deschis un dosar penal atât pe numele celor trei, cât și pe numele fiului femeii, care nici măcar nu a fost în pădure în acea seară. Astfel, instanța le-ar fi dictat celor patru, sentințe a câte 10, 9 și 8 ani de închisoare.

„E un caz strigător la cer și vreau, dacă este cineva care cunoaște legile, să mă ajute să-mi scot familia și să arăt nevinovăția lor”, a spus femeia.

La rândul său, avocatul Oleg Spînu care a intervenit în dosar la etapa aflării acesteia la Curtea de Apel Chișinău a menționat că, de când activează în domeniu nu a mai văzut „o cauză penală atât de prost anchetată și judecată, dar cu atât de mulți ani de închisoare”. El a mai menționat că nici procurorul Ion Tețcu, nici magistrații primei instanțe nu au vrut să intre în esența problemei pentru a vedea cum stau lucrurile și cine se face vinovat.

Actualmente dosarul se află repetat la Curtea de Apel Chișinău, fiind trimis de două ori la reexaminare de către Curtea Supremă de Justiție. Astfel, mâine, Curtea de Apel urmează să reexamineze dosarul, speranța apărătorului fiind că magistrații „vor intra în esență, vor studia dosarul filă cu filă și vor înțelege că persoanele în cauză nu au nicio vină”.

Oleg Spînu a mai specificat că, situația a fost de așa natură că, „până la 8 iunie nu puteai să deschizi gura”, iar astfel a decis să vorbească acum despre acest caz pentru că „acum este posibil”.

Deputatul Blocului „ACUM” Liviu Vovc, care a organizat conferința celor doi în sala Parlamentului, a menționat că cele patru persoane condamnate sunt „victime ale vechiului regim”.

„În conferințele anterioare am vorbit despre ceea ce se întâmplă în domeniul silvic, despre faptul că orice funcție de pădurar, de șef de ocol silvic, se dădea contra cost. În orice canton, pădurarii erau obligați să dea o sumă de bani lunar către partidul de guvernare. Iar cei care nu se conformau ordinelor, erau somați să plece.

După cum vedeți, cei care nu acceptau să plece, știind că sunt corecți și acționează în interesul statului, li se creau circumstanțe ca să fie obligați să plece.

Eu înțeleg că se fură, înțeleg că unii și-au făcut averi în baza tăierilor ilicite, dar să închizi patru persoane pentru zece ani pentru că vrei să te îmbogățești, este strigător la cer”, a mai menționat deputatul.

În context, Liviu Vovc a menționat că va sesiza organele de drept pentru a vedea cine a stat în spatele acestui dosar.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2923 -1.0864%
USD USD 17.6937 -0.3424%
RUB RUB 0.2465 -1.6753%
RON RON 3.9835 -1.0851%
UAH UAH 0.6623 -0.2560%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile