Logo Realitatea.md

Un păianjen provoacă daune la culturile de porumb și floarea-soarelui

28 Iulie 2019, 19:00 // Actualitate

Problema sesizată de către producătorii agricoli din raioanele de sud ale republicii (Cahul, Vulcănești, Taraclia, Ștefan-Vodă, Cimișlia, și Cantemir) privind daunele provocate de acarianul roșu comun (Tetranychus urticae), la culturile de porumb și floarea-soarelui a fost abordată și examinată în cadrul unei ședințe de lucru organizate la Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului.

Astfel, discuțiile între specialiștii MADRM, Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, mediului academic, fermieri, reprezentanți oficiali ai Companiilor producătoare de produse de uz fitosanitar în Republica Moldova și agenți economici ce activează în domeniu, s-au axat pe identificarea cauzelor apariției acestor focare și modalităților de combatere a dăunătorului respectiv.

Apariția dăunătorului la culturile de porumb și floarea soarelui este favorizată de schimbările climatice. Pericolul major pe care-l reprezintă acest dăunător polifag este determinat de capacitatea sa de înmulţire, în condiţiile temperaturilor extrem de ridicate şi a umidităţii scăzute din perioada de vară. În aceste condiţii meteorologice, într-un interval scurt, populaţia păianjenului creşte exponenţial, generaţiile se suprapun, fapt ce creează deficiențe la combaterea acestuia.

Prezentă la ședință, ministra Georgeta MINCU, a făcut referință la importanța identificării unor lacune în implementarea cadrului normativ național în domeniul protecției plantelor.

Totodată, oficiala a propus crearea unei aplicații online care să asigure consultarea producătorilor agricoli privind respectarea tehnologiei de cultivare a culturilor agricole.

În finalul discuțiilor, având în vedere importanța problemei, s-a propus ca în regim de urgență, specialiștii din domeniu să conlucreze la identificarea soluțiilor de prevenire a unor astfel de situații, cu prezentarea recomandărilor în perioada imediat următoare.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5131 -0.5307%
USD USD 16.5477 -0.2862%
RUB RUB 0.2273 0.7089%
RON RON 4.0364 -0.4734%
UAH UAH 0.5999 -0.0833%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile