Logo Realitatea.md

Un producător de halva din Ucraina acuză o întreprindere din Moldova că i-ar fi copiat ambalajul (FOTO)

16 Mai 2019, 09:57 // Economie

Acum un an, o companie din Ucraina a depus o plângere la Consiliul Concurenței, prin care a acuzat o întreprindere din Republica Moldova că ar fi plagiat designul ambalajului produsului de halva. Recent, potrivit unei decizii a Consiliului Concurenței, compania autohtonă a fost amendată cu o sumă de 909 lei.

Foto: zolotoi-vek.ua

Întreprinderea ucraineană „TRI STAR” SRL este specializată în producerea și comercializarea produselor de cofetărie (halva, prăjituri, cozonaci, drajeuri ș.a.). Pe teritoriul Republicii Moldova sunt distribuite produsele de halva sub marca comercială „Zolotoi vek”.

Pe 6 aprilie 2018, în cadrul Consiliului Concurenței a parvenit o plângere a întreprinderii din Ucraina referitor la presupusele acțiuni de concurență neloială ale întreprinderii din Republica Moldova „CONT-ASISTENT” SRL. Cea din urmă ar fi copiat ambalajul produsului de halva „Zolotoi vek” pentru produsul de halva „Victorița Premium”, fiind plasat ulterior pe piață.

Totodată, în plângere se menționează că ambalajul produselor celor două companii sunt aproximativ identice, asemănându-se după caracteristica liniilor, contururilor, culorilor, formei, texturii, materialelor utilizate și a ornamentației produsului în sine.

Compania ucraineană consideră că o atare copiere ilegală a designului ambalajului este de natură să inducă în eroare consumatorul în privința originii comerciale a produselor și că acest fapt implicit ar putea implica eroarea asupra calității acestor produse, compromițând în final reputația ei. Întreprinderea „TRI STAR” S.R.L. dispune de înregistrare internațională a modelului industrial conform Aranjamentului de la Haga privind înregistrarea internaţională a desenelor şi modelelor industriale din 06 noiembrie 1925. Astfel, întreprinderea ucraineană deține brevet pentru modelul industrial „etichetă” cu nr. 34900, înregistrat la data de 10 iulie 2017 în Registrul de Stat de brevete ale Ucrainei pentru 24 de variante.

Produsele din halva „Zolotoi vek” în ambalajul respectiv au început a fi importate și comercializate pe teritoriul Republicii Moldova din luna martie 2013.

Întreprinderea „CONT-ASISTENT” S.R.L. nu a recunoscut faptele imputate și consideră neîntemeiată plângerea întreprinderii „TRI STAR” S.R.L. De asemenea, întreprinderea respectivă a mai comunicat că comercializarea produsului din halva în ambalaj nou, de tip „flow-pack” a început în anul 2016, fiind păstrată aceeași gamă cromatică a ambalajului produsului dat, însă nu a prezentat acte care ar confirma cele declarate.

Experții au constatat că unele elemente ale ambalajelor sunt similare, iar altele chiar identice.

Prin scrisoarea din 8 februarie 2019 „CONT-ASISTENT” S.R.L. a comunicat că din cauza eșecului suportat cu ambalajul produsului de halva, la începutul anului 2018 întreprinderea a elaborat un nou design, care actualmente este utilizat pentru produsele comercializate atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și în afara țării, menţionând că pentru matricele de producere a cheltuit 200 000 lei.

Suplimentar, la 14 martie 2019 printr-o altă scrisoare compania autohtonă a comunicat că decizia AGEPI de refuz a înregistrării ambalajului și inițierea investigației de către Consiliul Concurenței au constituit modalități indirecte de impunere a elaborării unui nou ambalaj, ceea ce a condiționat cheltuieli considerabile. Totodată, „CONT-ASISTENT” S.R.L. a comuniat că în anul 2017 întreprinderea a suportat mari pierderi financiare și este în prag de faliment.

Prin urmare, întreprinderea din Republica Moldova a fost amendată cu o sumă modestă de 909 lei.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7985 0.2253%
USD USD 17.8856 0.5103%
RUB RUB 0.2723 0.8892%
RON RON 4.1887 0.2441%
UAH UAH 0.7156 1.0164%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile