Logo Realitatea.md

Un profesor al Universității de Medicină, cu o experiență de peste 40 de ani, răpus de noul coronavirus

23 Mai 2020, 17:09 // Societate

Profesorul universitar Gavril Boian, doctor habilitat în științe medicale, șef al Catedrei de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu” a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a decedat fiind răpus de noul coronavirus. Potrivit USMF, chirugrul cu o experiență de peste 40 de ani s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani.

„Comunitatea academică a USMF „Nicolae Testemiţanu” exprimă condoleanţe şi sentimente de profundă compasiune familiei și colegilor în legătură cu pierderea regretabilă a profesorului universitar Gavril Boian, doctor habilitat în științe medicale, șef al Catedrei de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu” - reputat specialist în chirurgia pediatrică, care și-a dedicat peste 40 de ani învățământului superior medical și sistemului național de sănătate, formând zeci de generații de medici și salvând viețile a mii de copii. Iscusitul chirurg s-a stins la vârsta de 74 de ani, fiind răpus de noul tip de coronavirus.

Suntem alături de familia îndurerată. Dumnezeu să-l ierte!”, se arată într-un mesaj postat pe paina de Facebook a USMF.

Și rectorul USMF, Emil Ceban a exprimat condoleanțe și sentimente de profundă compasiune în legătură cu pierderea regretabilă a profesorului universitar Gavril Boian.

„Zbor lin și odihnește-te în pace, stimate Profesor!”, a menționat rectorul USMF.

Este de menționat că, Ministerul Sănătății nu a confirmat deocamdată oficial decesul medicului. În raportarea de dimineață, s-a scris despre decesul unui bărbat în vârstă de 73 de ani din municipiul Chişinău, care a decedat la Institutul de Medicină Urgentă în urma complicațiilor provocate de infecția cu COVID-19, dar fără a preciza dacă este vorba despre un medic. Potrivit Ministerului Sănătății, pacientul a fost transferat la IMU de la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” pe data de 15 mai cu diagnosticul pneumonie interstițială bilaterală, evoluție gravă IR III și AVC.

Amintim că, în alte cazuri, atunci când era vorba despre medici, Ministerul Sănătății menționa despre acest fapt, dezvăluind numele victimei.

Gavril Boian s-a născut la 11 august 1945, iar din anul 1965, odată cu admiterea sa la Institutul de Stat de Medicină din Chişinău, și-a stabilit Legământul pentru întreaga viață cu învățământul superior medical și sistemul naţional de sănătate, consacrându-se acestor domenii de importanță vitală pentru societate. A activat ca șef al Secţiei de chirurgie, Spitalul Raional Ceadîr-Lunga (1972-1975), iar în următorii cinci ani - șef al Secţiei de chirurgie septică, Spitalul Clinic Republican de Copii „Emilian Coțaga” din Chişinău, unde a realizat internatura (1971-1972).

Din 1979, pe parcursul a peste patru decenii, Gavril Boian a urcat treptele profesionale ierarhice în sistemul de învățământ superior medical: de la asistent, conferenţiar până la profesor universitar, şef al Catedrei de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu”.

Vedeți și: Încă o persoană a murit în Moldova în urma infectării cu COVID-19. Bilanțul victimelor ajunge la 238

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5084 0.4423%
USD USD 17.2289 0.1465%
RUB RUB 0.2279 0.6625%
RON RON 4.2084 0.4128%
UAH UAH 0.6057 0.0992%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile