Logo Realitatea.md

Un proiect al Băncii Mondiale dedicat învățământului superior urmează să fie implementat până în 2025

17 Februarie 2020, 12:57 // Economie

Reprezentanţii Guvernului Republicii Moldova au negociat proiectul Acordului de finanţare dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare (IDA) în vederea realizării proiectului „Învățământul Superior în Moldova”, informează Ministerul Finanțelor.

Foto: ipn.md

Obiectivul de dezvoltare al proiectului presupune stabilirea unui cadru pentru îmbunătățirea și monitorizarea calității, precum și îmbunătățirea relevanței pe piața forței de muncă a învățământului superior în Republica Moldova.

Domeniile strategice ale proiectului vor fi programele cu profil pedagogic, inginerie, tehnologii informaționale, medicină. Proiectul își propune să unifice sistemul e-admitere, să certifice cadrul național al calificărilor, să crească numărul de programe cu acreditare națională și internațională, să identifice și aprobe un mecanism de finanțare în învățământul superior, să crească numărul de parteneriate dintre universitățile publice și agenții economici.

Proiectul va fi implementat timp de de cinci ani (2020-2025), fiind structurat în trei componente:

1. îmbunătățirea mecanismelor de asigurare a calităţii;
2. îmbunătățirea orientării spre piața muncii prin investiţii specifice;
3. managementul proiectului, şi va fi finanţat din resursele de credit ale  Asociației Internaționale pentru Dezvoltare (AID) în valoare de 35,7 mil. EUR (39,4 mil. dolari SUA).

Conceptul Proiectului prevede intervenții sistemice în domeniile îmbunătățirii calității, finanțării și managementului învățământului superior, precum și un program specific a fi implementat în instituțiile de învățământ superior și colegiile pedagogice selectate în vederea abordării unora dintre cele mai urgente necesități în materie de orientare spre piața muncii.

Resursele financiare vor fi utilizate pentru modernizarea și îmbunătățirea calității învățământului superior din țara noastră în concordanță cu necesitățile actuale și cele de perspectivă ale pieței muncii la nivel național și internațional. Astfel, proiectul îşi propune racordarea sistemului de învăţământ superior la cerinţele pieţei forţei de muncă, precum şi crearea unor mecanisme în vederea sporirii șanselor de angajare ale absolvenților instituţiilor de învăţământ superior.

Beneficiarii proiectului vor fi instituţiile de învăţământ superior publice și colegiile pedagogice din Republica Moldova, iar implementator - Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Pentru a putea avansa cu procedurile necesare pentru semnarea Acordului de Finanţare, proiectul urmează a fi aprobat la şedinţa Consiliului Executiv al Băncii Mondiale din martie 2020.

Proiectul „Învățământul Superior în Moldova” este inclus în Legea bugetului de stat pentru anul 2020. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.7752%
USD USD 17.2272 0.1325%
RUB RUB 0.2448 0.9901%
RON RON 4.0205 0.9364%
UAH UAH 0.6337 -1.7062%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile