Logo Realitatea.md

Un proiect al Băncii Mondiale dedicat învățământului superior urmează să fie implementat până în 2025

17 Februarie 2020, 12:57 // Economie

Reprezentanţii Guvernului Republicii Moldova au negociat proiectul Acordului de finanţare dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare (IDA) în vederea realizării proiectului „Învățământul Superior în Moldova”, informează Ministerul Finanțelor.

Foto: ipn.md

Obiectivul de dezvoltare al proiectului presupune stabilirea unui cadru pentru îmbunătățirea și monitorizarea calității, precum și îmbunătățirea relevanței pe piața forței de muncă a învățământului superior în Republica Moldova.

Domeniile strategice ale proiectului vor fi programele cu profil pedagogic, inginerie, tehnologii informaționale, medicină. Proiectul își propune să unifice sistemul e-admitere, să certifice cadrul național al calificărilor, să crească numărul de programe cu acreditare națională și internațională, să identifice și aprobe un mecanism de finanțare în învățământul superior, să crească numărul de parteneriate dintre universitățile publice și agenții economici.

Proiectul va fi implementat timp de de cinci ani (2020-2025), fiind structurat în trei componente:

1. îmbunătățirea mecanismelor de asigurare a calităţii;
2. îmbunătățirea orientării spre piața muncii prin investiţii specifice;
3. managementul proiectului, şi va fi finanţat din resursele de credit ale  Asociației Internaționale pentru Dezvoltare (AID) în valoare de 35,7 mil. EUR (39,4 mil. dolari SUA).

Conceptul Proiectului prevede intervenții sistemice în domeniile îmbunătățirii calității, finanțării și managementului învățământului superior, precum și un program specific a fi implementat în instituțiile de învățământ superior și colegiile pedagogice selectate în vederea abordării unora dintre cele mai urgente necesități în materie de orientare spre piața muncii.

Resursele financiare vor fi utilizate pentru modernizarea și îmbunătățirea calității învățământului superior din țara noastră în concordanță cu necesitățile actuale și cele de perspectivă ale pieței muncii la nivel național și internațional. Astfel, proiectul îşi propune racordarea sistemului de învăţământ superior la cerinţele pieţei forţei de muncă, precum şi crearea unor mecanisme în vederea sporirii șanselor de angajare ale absolvenților instituţiilor de învăţământ superior.

Beneficiarii proiectului vor fi instituţiile de învăţământ superior publice și colegiile pedagogice din Republica Moldova, iar implementator - Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Pentru a putea avansa cu procedurile necesare pentru semnarea Acordului de Finanţare, proiectul urmează a fi aprobat la şedinţa Consiliului Executiv al Băncii Mondiale din martie 2020.

Proiectul „Învățământul Superior în Moldova” este inclus în Legea bugetului de stat pentru anul 2020. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.2611%
USD USD 18.4281 0.4864%
RUB RUB 0.2348 0.8591%
RON RON 4.1664 0.2285%
UAH UAH 0.6689 0.9813%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
01 apr, 13:12 //

foto: army.md (FOTO) Cum arată acum Centrul COVID-19 Chișinău, care trebuia deja azi să înceapă a primi pacienții suspecți cu Coronavirus

29 mar, 12:45 //

Indignarea rudelor femeii de 79 de ani, răpusă de Coronavirus: A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului ei

31 mar, 19:54 //

Foto simbol Încă trei localități vor fi în carantină! Polițiștii și militarii au indicația să restricționeze circulația persoanelor

02 apr, 21:54 //

Crima care a zguduit un cartier din capitală! Soțul și-a împușcat dintr-un Winchester soția. Fiul ar fi fost de față!

30 mar, 08:29 //

Radu alături de soţie şi cei doi copii Fiul unui erou al războiului transnistrean, obligat să se mute din România, fiindcă nu i se acordă cetăţenia

02 apr, 14:25 //

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

03 apr, 18:30 //

LIVE! Ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19: Au loc declarații de presă

31 mar, 14:01 //

Rusia - fără stare de urgență pe timp de Covid-19. De ce Putin este calm?

03 apr, 10:16 //

Foto simbol Spitalul Raional din Ștefan Vodă, în carantină. Totul ar fi pornit de la un medic. Postul vamal din apropiere este în pericol de a-și sista activitatea?

30 mar, 13:08 //

colaj: realitatea.md No comment: Cum s-a mărit „distanța socială” dintre Igor Dodon, Ion Chicu și Zinaida Greceanîi de la instituirea stării de urgență (FOTO)