Logo Realitatea.md

Un vameș riscă să fie demis pentru că a admis încălcarea regimului juridic al incompatibilităților funcțiilor (DOC)

08 Septembrie 2020, 10:05 // Societate

Un inspector vamal riscă să-și piardă serviciul și să nu poată exercita o funcție publică pentru o perioadă de 3 ani, inclusiv prin includerea acestuia în Registrul interdicțiilor, după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis un act de constatare privind încălcarea regimului juridic al incompatibilităților funcțiilor deținute de către acesta.

Foto Simbol

Potrivit actului de constatare, este vorba de inspectorul principal Bucinschi Oleg. Astfel, în baza unei sesizări, inspectorul de integritate a inițiat procedura de control pe numele acestuia în cadrul căruia s-a stabilit că a deținut simultan și contrar legislației, funcția de inspector principal în cadrul Serviciului Vamal și calitatea de cofondator cu cota parte de 30 % în capitalul social dintr-o firmă care activează în domeniul comerțului.

Inspectorul vamal ar fi admis această stare de incompatibilitate, începând cu anul 2011 până în prezent, fără a întreprinde vreo acțiune de soluționare a aceastei neconformități, în termenii stabiliți de legislație, prin transmiterea în administrare fiduciară unei alte persoane cele 30 % cotă-parte din firmă.

În cadrul controlului inițiat, fiindu-i acordat dreptul de a-și expune opinia, inspectorul vamal nu a putut argumenta cu probe concludente motivul pentru care nu a acționat pentru a-și soluționa starea de incompatibilitate admisă.

Astfel, inspectorul de integritate a considerat că inacțiunile funcționarului vamal constituie temei pentru a sesiza Serviciul Vamal în vederea inițierii procedurii de încetare a raporturilor de muncă. Acest fapt urmând să se întâmple doar dacă actul de constatare emis va rămâne definitiv.

Inspectorul vamal are dreptul de a contesta actul emis de ANI în instanța de judecată.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.2947 0.4841%
USD USD 17.4849 0.1879%
RUB RUB 0.2335 -1.2267%
RON RON 4.3687 0.4853%
UAH UAH 0.6207 0.6486%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile