Logo Realitatea.md

Unde sunt vaccinurile anti-COVID-19 promise Republicii Moldova? Livrarea, amânată până la sfârșitul iernii

19 Februarie 2021, 16:12 // Societate

E trecut de mijlocul lunii februarie, dar vaccinul anti-COVID-19 încă nu a fost livrat Republicii Moldova. Cei de la COVAX au informat autoritățile de la Chișinău, că dozele urmează a fi livrate la sfârșitul lunii februarie. Pe de altă parte, România nu poate dona la moment dozele promise din cauza unei probleme ce ține de producătorii vaccinurilor. Declarații în acest sens au fost făcute de către președinta Maia Sandu.

Embed:

„Inițial am fost informați că vor fi livrate la mijlocul lunii februarie, după care cei de la COVAX ne-au informat că vaccinul va ajunge la sfârșitul lunii februarie. Sunt lucruri pe care nu le controlăm noi din păcate. ne dorim ca vaccinul să ajungă cât mai repede, dar sunt probleme la nivelul rețelei acestei organizații. Oricum sperăm că la sfârșitul lunii februarie va ajunge prima tranșă prin COVAX”, a spus Maia Sandu.

Întrebată de jurnaliști când vor ajunge în țară vaccinurile anti-COVID promise de România, Maia Sandu a declarat că problema ține de producători.

„E nevoie de un acord special al producătorilor așa încât România să poată face această donație. Discutăm cel puțin cu trei producători, dar la moment nu au fost confirmate toate actele din partea acestor producători. Nu este problema la Chișinău, nu este problema la București”, a spus președinta.

Același lucru l-a reiterat și ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.

„Depunem toate eforturile în așa fel încât această donație de vaccinuri să fie inițiată cât mai curând. Purtăm discuții intense atât cu producătorii, cât și cu Comisia Europeană. Sunt discuții care au loc periodic. Sunt o serie de acorduri care trebuie încheiate. E un acord trilaterar, mai e unul bilateral. Toate aceste aspecte vor fi clarificate, sper în curând. După cum știți la sfârșitul lunii ianuarie o echipă a Ministerului Sănătății s-a deplasat la Chișinău tocmai pentru a avea discuții pregătitoare în ceea ce privește partea care se referă la relația dintre România și RM din acest pachet de aranjament pentru donația de vaccinuri”, a declarat Aurescu.

Oficialul român a fost întrebat de jurnaliști dacă absența unui Guvern plenipotențiar împiedică prezența vaccinului în Republica Moldova, însă acesta a refuzat să comenteze.

„Nu cred că sunt în măsură să fac eu astfel de legătură. Pot să vă spun că și în România, și în alte state europene au mai existat guverne interimare, dar mă opresc aici cu comentariile”, a declarat Aurescu.

Citeste tot despre: vaccin anti-covid-19
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3153 -0.0047%
USD USD 17.9347 -0.1848%
RUB RUB 0.2323 -0.1290%
RON RON 4.3312 -0.0669%
UAH UAH 0.6426 -0.1709%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile