Logo Realitatea.md

Unde va fi adăpostită administrația Filarmonicii, până se va decide ce se va întâmpla cu incinta de artă

29 Septembrie 2020, 08:38 // Societate

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a participat la o ședință de lucru  cu directorii: Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Palatului Național „Nicolae Sulac” și a Palatului Republicii. Subiectul abordat în cadrul discuțiilor a vizat asigurarea condițiilor de activitate a angajaților Filarmonicii Naționale, după incendiul devastator, care a distrus edificiul instituției.

Svetlana Bivol, directorul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” a anunțat că colectivele artistice sunt transferate cu succes în spațiile temporare de la Palatul Național „Nicolae Sulac” și Palatul Republicii.

„Orchestra simfonică și-a reluat de astăzi repetițiile, iar pe parcursul zilei de mâine, urmează să fie finalizat și transferul Ansamblului de Muzică Populară „Folclor” și a Capelei Corale Academice  „Doina”. Ansamblul „Concertino” își va desfășura activitatea în clădirea Direcției Cultură a mun. Chișinău”, a menționat managerul Filarmonicii.

Administrația Filarmonicii la fel urmează în cel mai scurt timp să se instaleze în spațiile Palatului Național din str.Pușkin nr.24.

Elena Pintilei, directorul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova a subliniat că instituția este deschisă să ajute la restabilirea colecției de documente a Bibliotecii Filarmonicii. „BNRM  a adunat în timp o colecție bogată de note, partituri, dar și alte tipuri de publicații muzicale și deține tehnologiile, care ar permite scanarea și xeroxarea documentelor necesare pentru a reconstitui atât cât se poate Biblioteca Filarmonicii Naționale, care a suferit din cauza incendiului”, a mai precizat directorul BNRM.

Ministrul Igor Șarov i-a îndemnat pe cei prezenți să întocmească în cel mai scurt timp lista necesarului de finanțare pentru perioada imediat următoare. „Ajutați-ne să vă ajutăm. Veniți cu sugestii concrete, astfel încât noi să putem identifica soluții la problemele dvs.”, a subliniat oficialul.

Colectivul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” va organiza pe data de 1 octombrie, în incinta Palatului Național „Nicolae Sulac”, „Gala Excelenței Muzicale – 2020”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -1.0726%
USD USD 17.0377 -0.0575%
RUB RUB 0.2144 -3.9427%
RON RON 4.0899 -1.0715%
UAH UAH 0.5990 -0.5149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile