Logo Realitatea.md

Unele școli auto au continuat instruirea persoanelor, deși nu erau acreditate. Soluția propusă de Ministerul Educației

20 Octombrie 2020, 16:12 // Auto

La începutul anului 2020 erau acreditate 181 de școli auto, iar în luna septembrie acte permisive aveau 134 de școli. Restul școlilor, care aveau actele expirate nu au putut fi evaluate întrucât procesul a fost sistat în perioada stării de urgență. Doar 6 instituții au depus cererea pentru evaluarea externă.

Foto: gov.md

Prim-ministrul Ion Chicu a convocat o ședință la Guvern pentru a examina necesitățile de reglementare a activității și acreditării școlilor auto.

„Trebuie să deblocăm situația și să nu admitem formarea cozilor de așteptare în procesul de evaluare a școlilor auto și, respectiv, la susținerea examenelor externe de către absolvenții acestora”, a spus premierul.

Responsabilitatea de actualizare a actului permisiv revine școlilor auto, care trebuie inițial să depună o cerere la ANACEC pentru evaluarea externă în vederea acreditării.

Având în vedere că școlile auto cu licența expirată continuă instruirea persoanelor și formarea grupelor noi, premierul a solicitat MECC, ANACEC și ASP să publice oficial lista școlilor auto acreditate și celor care nu au licența valabilă.

„Încurajăm persoanele ca înainte de a aplica la vreo școală auto, să verifice datele oficiale, dacă este sau nu acreditată această instituție”, a menționat Ion Chicu.

Pentru deblocarea situației privind recunoașterea studiilor realizate de cei peste 6 mii de cursanți în instituțiile auto care în perioada tranzitorie au avut actele permisive expirate, premierul a susținut soluția propusă de MECC. Aceasta prevede că școlile auto care au obținut actul permisiv, dar au instruit cursanții în perioada expirării actului, vor fi obligate să evalueze repetat cursanții în cadrul instituției, suportând cheltuielile din bugetul instituției și să elibereze noi fișe de școlarizare absolvenților.

În cazul instituțiilor care nu dețin actul permisiv, dar au realizat instruiri, cursanții vor fi reevaluați într-o altă instituție care activează în condiții legale, cu suportarea cheltuielilor din bugetul școlii.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0955 1.0582%
USD USD 17.4150 0.6502%
RUB RUB 0.2367 1.5880%
RON RON 4.3282 1.0601%
UAH UAH 0.6165 0.5382%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile