Logo Realitatea.md

Unele episoade din frauda bancară vor fi deferite justiției. Reacția PG în legătură cu zvonurile, precum că „se întâmplă ceva curios” după eliberarea lui Platon

05 August 2020, 12:58 // Societate

În timpul apropiat, Procuratura Anticorupție va deferi justiției unele episoade vizând frauda bancară, despre care instituția va informa suplimentar, în limitele permise de rigorile legii, pentru a nu afecta desfășurarea în continuare a investigațiile pe acest caz. Despre aceasta informează Procuratura Generală având în vedere „perpetuarea în spațiul informațional a unor date cu privire la pretinse sechestre solicitate de procurori în raport cu administrația unei bănci”.

Astfel, potrivit Procuraturii Generale, Procuratura Anticorupție continuă acțiunile de urmărire penală în dosarul vizând frauda bancară, iar „investigațiile procurorilor poartă un caracter strict legal, eforturile oamenilor legii fiind orientate spre documentarea, în limitele legislației procesual-penale, identificarea și tragerea la răspundere penală a tuturor celor implicați în devalizarea sistemului național bancar, și nu în ultimul rând - recuperarea prejudiciului cauzat statului și cetățenilor”, se arată în comunicatul Procuraturii.

Este de menționat că, jurnalistul Dumitru Ciorici a scris pe contul său de Telegram că „se întâmplă ceva, cel puțin curios, la una dintre cele mai mari bănci din Moldova”, iar „după ieșirea lui Veaceslav Platon din închisoare, una dintre cele mai mari bănci din Moldova, procurată de investitori străini, pare să aibă probleme”

Deși acesta nu a dat numele băncii, în spațiul public circulă zvonuri precum că Procuratura Anticorupție a solicitat aplicarea unui sechestru în valoare de 2.3 miliarde de lei (circa 117 milioane de euro) în raport cu administrația băncii Victoriabank. Astfel, ținând cont de sumă, ar fi fost dispusă aplicarea sechestrului pe oficiul central al băncii, dar și pe conturile corespondente. La fel, conform acelorași surse, banca, parte a Băncii Transilvania, ar fi început să se confrunte cu probleme anume după eliberarea din închisoare a omului de afaceri Veaceslav Platon.

Totodată, este de menționat că încă până la eliberarea acestuia din închisoare, în presă au apărut imagini video din momentul audierilor acestuia în care Veaceslav Platon îi explica procurorului general Alexandr Stoianoglo cum ar „trebui de intrat la Victoriabank”, iar acționarul majoritar Banca Transilvania să fie lăsat fără pachetul de acțiuni. Atunci, o voce din sală, asemănătoare cu cea a lui Alexandr Stoianoglo, spune că metoda este „în stil banditesc”, iar Veaceaslav Platon îl contrazice, spunând că totul este „corect și în limitele legii”.

Vedeți și: Imagini video, 2: Apare Platon care explică cum poate fi lăsată Banca Transilvania fără acțiunile de la Victoriabank

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6416 0.1040%
USD USD 16.6602 0.1798%
RUB RUB 0.2185 -1.3544%
RON RON 4.0421 0.1189%
UAH UAH 0.5908 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile