Logo Realitatea.md

Unele persoane care se ocupă de dosarul unde figurează Plahotniuc au primit protecție din partea statului. Ex-democratul ar atenta la viața acestora

19 Iunie 2020, 12:48 // Actualitate

Mai multe persoane din diferite structuri ale statului, care se ocupă de investigarea dosarului, ex-liderului PDM, Vlad Plahotniuc, au primit pază și protecție din partea organelor de forță, întrucât le-ar fi puse viețile lor în pericol. Despre aceasta a anunțat astăzi șeful statului, Igor Dodon, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”.

Foto Simbol

Potrivit lui șefului statului, Plahotniuc a pus presiuni asupra judecătorilor de la Curtea de Apel, care au examinat și respins recursul avocatului fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, în legătură cu mandatul de arestare emis pe numele acestuia, prin amenințare, intimidare și chiar ar fi încercat să creeze artificial un focar de coronavirus la Curtea de Apel Chișinău.

Precizăm că, ședința de judecată a fost a fost amânată de 4 ori, iar după ce a fost luată decizia, după cum afirmă Dodon, acum, judecătorii care dat verdictul sunt căutați de Plahotniuc.

„Presiuni asupra factorilor de decizie implicați în investigarea și examinarea dosarelor de interese public sunt. Noi avem de afaceri cu bandiții, cu mafia. Aceștia sunt bandiți adevărați. Când îi strângi la perete încep presiunile și încep amenințările inclusiv cu viața. Dacă ei și-au permis anul trecut amenințări cu viața la adresa președintelui, dvs considerați că ei nu pot să facă același lucru asupra judecătorilor și procurorilor? Noi am avut mesaje foarte clare din partea judecătorilor și procurorilor, acum, cu acest caz a lui Plahotniuc la Curtea de Apel. De 4 ori a fost amânată ședința. Plahotniuc a provocat spâșcă de Covid-19 la câteva judecăți. Eu nu vreau să învinuiesc pe nimeni, dar unii judecători pur și simplu se temeau. Acum după ce au luat decizia, știu că îi caută nu știu ce și așa mai departe”, a dezvăluit Dodon.

Astfel, Igor Dodon spune că s-a luat decizia ca unele persoane care sunt implicate în acest dosar, inclusiv judecători și procurori au fost luați sub protecția statului, prin asigurarea pazei permanente de către ofițerii Serviciului Pază și Protecție de Stat.

„Am și luat decizia ca SPPS , instituțiile de stat care sunt abilitate cu aceste drepturi să acorde suport, pază de stat, pentru persoanele cinstite, demne care sunt implicate în investigarea acestor dosare de rezonanță, de interes național. Eu nu o să vin cu detalii cui și ce pază i-a fost oferită, dar astfel de decizii deja au fost luate. Pentru a lărgi posibilitățile de a acorda acest suport eu am înaintat și o inițiativă legislativă în Parlament care ar permite că în caz de necesitate să implicăm nu doar SPPS, dar și MAI și alte structuri. Cum altfel cu bandiții să lupți? Cu mafia poți lupta așa”, a spus șeful statului.

În acest context, Igor Dodon, afirmă că este necesar să creăm o instanță de judecată separată, specializată din judecători cinstiți care să se ocupe doar de cazurile de importanță națională – investigarea furtului miliardului, aeroportul, etc. „Alegem cei mai buni judecători și punem să se ocupe doar de aceste cazuri. Este așa idee și ne propunem să o implementăm. Stimați angajați din domeniul justiției, vreau să vă asigur că statul va face tot posibilul ca să vă protejeze. Nu vă temeți de nimeni, nici de Miami, nici de Diaspora sau doctorul cum îi spun unii lui Plahotniuc”, a conchis Igor Dodon.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0060 0.5640%
USD USD 17.0033 0.1585%
RUB RUB 0.2191 0.5507%
RON RON 4.1026 0.5441%
UAH UAH 0.5994 0.1002%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile