Logo Realitatea.md

Unicul miliardar nepalez stă în spatele companiei care a cumpărat Moldcell

14 Februarie 2020, 16:10 // Economie

Noul proprietar al operatorului de telefonie mobilă Moldcell este compania „CG Cell Technologies DAC”. Cea din urmă este deținută de „CG Corp Global” - companie multinațională cu sediul central în Kathmandu, Nepal, condusă de Binod Chaudhary, în vârstă de 64 de ani, supranumit „unicul miliardar nepalez” de către Forbes.

Când deschizi site-ul oficial al „CG Corp Global”, dai de o descriere detaliată.

Se spune că „are o istorie de peste 140 de ani și, în ciuda începuturilor lente, a reușit să devină cea mai mare întreprindere din Nepal cu afaceri în peste 30 de țări și cu o lista de 10.000 de angajați”.

Obiectivul companii este de a furniza diverse servicii și produse de talie mondială în mai multe domenii, cum ar fi: hoteluri și stațiuni, turism, imobiliare, mâncare și băuturi, servicii financiare.

În special, ultimele două decenii i-au definit averea de miliarde a directorului. 

Tot pe site-ul companiei, Binod Chaudhary este descris drept o persoană „a simplității și a esenței”. Anul trecut, presa internațională a estimat averea sa la circa 2 miliarde de dolari, numele său figurând ca proprietar a cel puțin 30 de hoteluri.

De altfel, și membrii familiei sale și-au ridicat afaceri profitabile. Binod Chaudhary are încă doi feciori care-l ajută în afaceri.

Amintim că „CG Cell Technologies DAC” a cumpărat Moldcell cota parte de 100% de la compania „Fintur Holdings”, deținută în întregime de compania „Telia Company”, la un preț tranzacțional de 31,5 millioane dolari SUA

Christian Luiga, președintele interimar și directorul executiv „Telia Company” spune că asta s-a făcut, pentru a se putea concentra în întregime asupra piețelor din Europa de Nord și Țările Baltice.

Tot el speră că tranzacția va fi efectuată pe deplin în primele 3 luni ale anului curent.

Este de menționat că o parte cotă a companiei Moldcell în veninturile din servicii constituie doar aproximativ 0,7 procente și 0,6 procente ale indicatorului EBITDA.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8465 -1.7568%
USD USD 18.2774 -1.5666%
RUB RUB 0.2478 0.7317%
RON RON 4.1072 -1.7557%
UAH UAH 0.6694 -2.3487%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile