Logo Realitatea.md

Unii procurori au beneficiat de banii furați din sistemul bancar, figurant în dosar

25 Iunie 2019, 07:52 // Economie

Procuratura din Republica Moldova, în actuala ei componență, nu este capabilă să ducă la bun sfârșit dosarul penal privind frauda bancară. O declarație publică în acest sens, adresată Guvernului și Parlamentului, a făcut Denis Urechi, om de afaceri condamnat în dosarul „furtului miliardului”, eliberat din detenție după trei ani și jumătate.

Într-o conferință de presă la IPN, omul de afaceri a declarant că o bună parte din procurori sunt implicați în schema de furt. „Cel mai grav este că, pe lângă faptul că au protejat schema de furt”, a declarat Denis Urechi. El afirmă că unul dintre beneficiarii finali ai banilor furați din sistemul bancar este chiar procurorul general, Eduard Harunjen.

Omul de afaceri susține că s-a adresat de mai multe ori fostului președinte al Parlamentului, Andrian Candu, dar și fostului șef de la SIS, Vasile Botnari, dar toate cererile depuse au rămas fără răspuns. Denis Urechi a apelat și la președintele României, Klaus Iohannis, fiind sesizată conducerea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

„Cred că guvernarea nouă este interesată să elucideze frauda bancară, sunt gata să prezint toate actele. Sunt gata să contribui cu ce se poate pentru a elucida acest fapt. Motivația mea este ca frauda bancară fie descoperită”, a declarat omul de afaceri.

Denis Urechi a mai spus că se fac presiuni asupra sa și a familiei sale și că este amenințat cu rejudecarea unor cauze, cu emiterea unor hotărâri false, de către judecătorul Veniamin Chihai. „Acesta a sustras acte din dosar pentru a falsifica o hotărâre de judecată cu scopul de a face presiuni asupra mea în vederea retragerii plângerilor penale depuse împotriva membrilor grupului criminal care a furat banii din sistemul bancar al Republicii Moldova”, a afirmat Denis Urechi.

Denis Urechi a fost condamnat definitiv, în 2012, la patru ani de închisoare pentru că ar fi prezentat acte false la Banca de Economii. Acesta și-a ispășit pedeapsa în Penitenciarul nr. 4 Cricova.

Deocamdată, Procuratura nu a venit cu o reacție în acest sens.

CITEȘTE ȘI:

Procurorul general nu este mulțumit de cum se desfășoară ancheta în dosarul „furtului miliardului”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2828 0.3539%
USD USD 17.3212 -0.1107%
RUB RUB 0.2742 0.5501%
RON RON 4.0350 0.3681%
UAH UAH 0.7352 0.0272%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
11 dec, 11:42 //

colaj: realitatea.md File cu lista beneficiarilor finali ai fraudei bancare din raportul Kroll 2, despre care Stoianoglo spunea că nu există. Slusari confirmă autenticitatea (DOC)

08 dec, 14:53 //

Foto Simbol S-a urcat beat la volan și s-a tamponat cu mașina într-un pilon. Două adolescente au decedat, iar alți trei tineri, grav răniți

13 dec, 11:54 //

colaj: realitatea.md Noi discuții secrete în „chat-ul procurorilor”! Suspendat din funcție, Viorel Morari indică procurorilor Anticorupție cum să împiedice controlul dispus de Stoianoglo (FOTO)

11 dec, 14:08 //

colaj: realitatea.md Puteau ajunge în orfelinate sau aziluri de bătrâni! Loturi de haine și încălțăminte, distruse de Serviciul Vamal cu buldozerele

10 dec, 16:34 //

Țuțu a fost anunțat în căutare internațională de către Interpol. Se cunoaște unde se află în prezent acesta

13 dec, 14:34 //

Nouă percheziții la foști factori de decizie VictoriaBank și „un fost guvernator” BNM în dosarul „furtul miliardului”, desfășurate de PA

09 dec, 19:35 //

colaj: realitatea.md Șeful suspendat al PA îl confruntă pe Stoianoglo! Decizia procurorului general, atacată în instanță. Morari: Am mai avut așa „pricoale”

10 dec, 10:00 //

LIVE! Anatolie Postică, ex-șeful SPIA, susține conferința: „Escrocheriile imobiliare. Investigația jurnalistică realizată de România Breaking News. Cazuri concrete de corupere a funcționarilor din procuratură și alte instituții din RM

12 dec, 14:39 //

Ion Sturza: Viorel Morari vrea să scape de răspunderea penală pentru crime împotriva moldovenilor

10 dec, 13:01 //

Alexandr Stoianoglo a numit un nou procuror-șef interimar al PCCOCS