Logo Realitatea.md

„Unirea n-o să fie. Liniștiți-vă”. Declarațiile cu care i-a supărat șeful statului pe unioniști

18 Septembrie 2020, 14:47 // Actualitate

„În ceea ce ține de malurile Prutului – unire n-o să fie, liniștiți-vă. Nici vouă asta nu vă trebuie. Vouă vă trebuie probleme pe capul vostru? Unire n-o să fie. Suntem țări separate, vecine. Sunteți frați, un pahar de vin, țuică…veniți în ospeție. Dar niciun fel de unire n-o să fie. Armonizarea are loc în conformitate cu directivele UE pentru că asta favorizează investițiile, comerțul...”. Declarațiile au fost făcute de șeful statului, Igor Dodon, în ediția „Președintele răspunde”. Acestea au generat o reacție din partea Mișcării politice „Unirea”.

„Mișcarea Politică UNIREA (MPU) ia act de bâlbâielile repetate ale lui I. Dodon cu privire la subiectul Unirii Republicii Moldova cu România.

Afirmațiile sale de azi, 18 septembrie, cităm: "în ceea ce ține de malurile Prutului – unire n-o să fie, liniștiți-vă. Nici vouă asta nu vă trebuie. Vouă vă trebuie probleme pe capul vostru? Unire n-o să fie. Suntem țări separate, vecine. Sunteți frați, un pahar de vin, țuică...veniți în ospeție. Dar niciun fel de unire n-o să fie" denotă o abordare mitocănească, limitată, opacă, având un iz isteric, întrucât se vede cu ochiul liber deranjul și frica sa față de curentul unionist, din societate, care a depășit 1/3 din populație.

Unirea nu este despre "vin și țuică", Unirea este despre locuri de muncă, pensii și salarii decente, despre educație și sănătate de calitate, despre dezvoltare și prosperitate în cadrul marii familii a popoarelor europene. Unirea este despre tot ceea ce nu a realizat nici Dodon cu guvernul său de buzunar, condus de Ion Chicu și nici alte guverne, anterior.

În sărăcie și lipsa de speranță, din cauza sistemului politic putred, oamenii au ajuns, din păcate, să-și înece amarul "vinul și țuică" la care se referă Dodon, RM ajungând să dețină locuri de frunte, în lume, la capitolul consum de alcool pe cap de locuitor, situație urmată de degradare, crime, inclusiv la nivelul copiilor, și a tragediilor. Unirea este, de fapt, o integrare europeană mai profundă, făcută cu demnitate, cu respectarea nu doar a valorilor europene, dar și a valorilor naționale românești care ne-au fost furate prin ocupațiile din 1812 și 1940.

Retrograzii din RM care iau bani în pungi negre de la mafioți, ajutați de Rusia care își otrăvește proprii cetățeni cu Noviciok, nu au nicio șansă în fața Unirii. Unirea va avea loc, și toți cetățenii RM, inclusiv și cei care se opun astăzi unirii sau speculează pe acest subiect, se vor putea bucura de avantaje și beneficii, de pacea, securitatea și bunăstarea adusă de reîntregirea neamului românesc”, este reacția unioniștilor, expusă în special de Partidul Liberal condus de Dorin Chirtoacă.

Amintim că nu este prima dată când șeful statului își exprimă dezacordul cu ideea unirii.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1673 0.0000%
USD USD 17.0468 0.0000%
RUB RUB 0.2217 0.0000%
RON RON 4.1385 0.0000%
UAH UAH 0.6030 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile