Logo Realitatea.md

„Ной сынтем молдовень!” Uniunea moldovenilor din Transnistria a sărbătorit 25 ani. Mesajul de felicitare a lui Krasnoselski (FOTO)

29 Ianuarie 2018, 11:21 // Politica

O așa numită Uniune a moldovenilor din regiunea nerecunoscută din stânga Nistrului a sărbătorit, sâmbăta, 25 de ani de la fondare. Uimitor e faptul că pe teritoriul Republicii Moldova, moldovenii sunt nevoiți să înființeze uniune separată pentru a-și afișa naționalitatea. Cu ocazia aniversării, Uniunea a primit felicitări chiar și din partea liderului separatist, Vadim Krasnoselski. 

Foto: novostipmr

Potrivit presei din regiune, această organizație obștească este una dintre cele mai mari din regiune. Aceștia se conformează regulilor stabilite de autoritățile de la Tiraspol și cu orice ocazie le exprimă mulțumirea.

Viața de astăzi a Uniunii moldovenilor este în deplină consonanță cu viața republicii (RMN) noastre. Pentru că fără activitățile organelor guvernamentale, fără alte comunități naționale, nu putem exista”,a declarat un reprezentant al organizației. 

În felicitarea din partea administrației regiunii se menționează că Uniunea moldovenilor din Transnistria este un subiect important pentru societatea civilă din regiunea transnistreană. 

„Uniunea joacă un rol important în viața social- politică a statului nostru, implicându-se și în evenimentele cheie care au loc în regiune. Într-o perioadă scurtă de timp, Uniunea a făcut multe, dar, având în vedere marele potențial, nu am nicio îndoială că în viitor se vor face și mai multe”, a menționat liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. 

Pentru a deveni membru al Uniunii moldovenilor din Transnistria, trebuie doar să te asociezi acestei naționalități, să fii în suflet moldovean, a spus Serghei Sandu, unul dintre membri.

„Moldovenii și frații noștri de naționalitate ar trebui să se țină împreună. Trebuie să ne deschidem sufletul în fața tuturor naționalităților și în fața poporului nostru transnistrean”, a sunat mesajul uneia dintre reprezentanți. 

Totuși, reprezentanții Uniunii moldovenilor din regiunea transnistreană susțin că aceasta este organizată pentru păstrarea culturii și limbii moldovenești, (iar limba moldovenească în regiunea nerecunoscută presupune grafie chirilică și cuvinte schimonosite). 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile