Logo Realitatea.md

Universitatea de Medicină și-a ales noul rector. Cine este acesta și ce funcții a ocupat anterior (DOC)

03 Octombrie 2019, 09:44 // Actualitate

Profesorul Emil Ceban, doctor habilitat în științe medicale a fost ales rector al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova.

Foto: UMSF

Emil Ceban a obținut mandatul pentru următorii 5 ani, ca rezultat al desfășurării primului tur al scrutinului din 2 octombrie curent, fiind votat de 541 de electori, ceea ce constituie 61,76% din numărul total al participanților la procesul de alegere.

Potrivit Raportului Comisiei tehnice de organizare a alegerilor rectorului USMF „Nicolae Testemiţanu”, prezentat Consiliului pentru dezvoltare strategică instituțională (CDSI) de către președintele Comisiei Eugen Tcaciuc, la scrutin au participat 876 de electori din numărul total de 957 de alegători incluşi în lista electorală de bază, ceea ce depășește 2/3 din numărul total al electoratului academic. Astfel, rata de participare la alegerile rectorului a fost de 91,5%. Studenții și-au exercitat dreptul de vot în proporție de 90,7 la sută. 

Cei șapte concurenți electorali au acumulat un număr de voturi, după cum urmează: Emil Ceban - 541, Mihail Gavriliuc - 145, Evghenii Guțu - 60, Olga Tagadiuc - 57, Ghenadie Curocichin - 26, Grigore Zapuhlîh - 21, Anatolie Vișnevschi - 19. Numărul de voturi valabile exprimate constituie 869, iar 7 buletine de vot au fost declarate nevalabile.

Ca rezultat al audierii Raportului Comisiei şi în baza Procesului-verbal privind rezultatele numărării voturilor din 2 octombrie, Consiliul pentru dezvoltare strategică instituţională, a validat procesul electoral și a constatat alegerea rectorului USMF „Nicolae Testemiţanu” în urma rezultatelor primului tur de scrutin.

În următoarele două zile, preşedintele CDSI va comunica Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale despre rezultatele alegerii rectorului Universității şi va transmite autorităţii fondatoare: decizia CDSI de constatare a rezultatelor procesului de alegere a rectorului USMF „Nicolae Testemiţanu”, procesul-verbal privind rezultatele numărării voturilor din 2 octombrie și dosarul lui Emil Ceban.

Noul rector urmează a fi confirmat în post, în baza rezultatelor alegerilor, prin ordinul Ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, în termen de cel mult 3 luni.

Reamintim că concursul la postul de rector a fost lansat în data de 8 august curent, de către CDSI, care, după expirarea perioadei de depunere a dosarelor, i-a declarat eligibili pe toți cei şapte candidați electorali înscrişi în cursă.

Potrivit Regulamentului privind modul de alegere a rectorului USMF „Nicolae Testemițanu”, învingător este declarat candidatul care a obținut majoritatea simplă a voturilor (50%+1), în condiţiile participării la vot a unui număr de electori de cel puţin 2/3 din numărul electoratului academic cu drept de vot. 

Mai jos găsiți CV noului rector ales al USMF „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.2611%
USD USD 18.4281 0.4864%
RUB RUB 0.2348 0.8591%
RON RON 4.1664 0.2285%
UAH UAH 0.6689 0.9813%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
01 apr, 13:12 //

foto: army.md (FOTO) Cum arată acum Centrul COVID-19 Chișinău, care trebuia deja azi să înceapă a primi pacienții suspecți cu Coronavirus

29 mar, 12:45 //

Indignarea rudelor femeii de 79 de ani, răpusă de Coronavirus: A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului ei

31 mar, 19:54 //

Foto simbol Încă trei localități vor fi în carantină! Polițiștii și militarii au indicația să restricționeze circulația persoanelor

02 apr, 21:54 //

Crima care a zguduit un cartier din capitală! Soțul și-a împușcat dintr-un Winchester soția. Fiul ar fi fost de față!

30 mar, 08:29 //

Radu alături de soţie şi cei doi copii Fiul unui erou al războiului transnistrean, obligat să se mute din România, fiindcă nu i se acordă cetăţenia

02 apr, 14:25 //

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

31 mar, 14:01 //

Rusia - fără stare de urgență pe timp de Covid-19. De ce Putin este calm?

03 apr, 18:30 //

LIVE! Ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19: Au loc declarații de presă

03 apr, 10:16 //

Foto simbol Spitalul Raional din Ștefan Vodă, în carantină. Totul ar fi pornit de la un medic. Postul vamal din apropiere este în pericol de a-și sista activitatea?

30 mar, 13:08 //

colaj: realitatea.md No comment: Cum s-a mărit „distanța socială” dintre Igor Dodon, Ion Chicu și Zinaida Greceanîi de la instituirea stării de urgență (FOTO)