Logo Realitatea.md

UPDATE Decizie irevocabilă a CSJ: Capitala rămâne fără primar (VIDEO)

25 Iunie 2018, 21:03 // Actualitate

UPDATE 21.00 Curtea Supremă de Justiție a declarat inadmisibile recursurile și a lăsat în vigoare hotărârile primelor instanțe (Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel) prin care au fost invalidate alegerile locale din municipiul Chișinău. Decizia este irevocabilă. Detalii aici. 

UPDATE 17.30 Cererea de recuzare a completului de judecători de la CSJ a fost respinsă, anunțul fiind făcut de către Andrei Năstase în fața protestatarilor adunați la sediul Curții Supreme de Justiție. 

UPDATE 17.18 Serviciul ”InfoTrafic” al INP, informează că circulația transportului electric pe bd. Grigore Vieru a fost deschisă.

UPDATE 17.00 Circulația transportului electric urban este sistată pe bulevardul Grigore Vieru, în ambele direcții. Totodată, pe strada Petru Rareș, în perimetrul străzilor Albișoara şi Constantin Tănase, este sistată circulația pentru tot transportul rutier, cu redirecționarea pe străzile adiacente. Poliția Națională menționează că manifestanții au blocat circulația contrar prevederilor legale.

Inspectoratul General al Poliției cheamă cetățenii la calm, iar șoferii sunt rugați să evite circulația pe perimetrul acestor străzi. Mai multe, aflați aici.

De asemenea, Poliția îndeamnă toți participanții la acțiunea de protest să își exercite dreptul la libera exprimare pe cale pașnică și să execute cerințele legale ale polițiștilor, iar în caz de urgență, să informeze cel mai apropiat polițist sau secție de poliție, ori să apeleze numărul 112 ori de câte ori sesizează situații tensionate, persoane sau obiecte dubioase, ce pot tulbura ordinea publică.

ORA 16.09 Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) urmează să decidă astăzi soarta alegerilor pentru funcția de primar al Capitalei. Asta după ce instanța de fond, după care Curtea de Apel Chișinău a decis invalidarea mandatului pe motiv că Andrei Năstase a încălcat legislația în campania electorală.

Astăzi, partea apărării a depus o cerere prin care a solicitat recuzarea completului de judecători, în frunte cu președintele CSJ, Ion Druță: ”Până acum, am aşteptat să găsesc pe site-ul Curţii o declaraţie de abţinere din partea cel puţin a judecătorului putred de corupt, dar putred de corupt şi agramat Ion Druţă”, a declarat Andrei Năstase.

Menționăm că Ion Druță, Luiza Gafton și Victor Burduh fac parte din completul de judecată care urmează să decidă soarta finală a mandatului primarului ales Andrei Năstase. 

Între timp, în fața Curții Supreme de Justiție continuă protestul față de anularea alegerilor. Andrei Năstase îndeamnă protestarii să fie atenți și să nu se lase provocați. Zeci de polițiști au fost mobilizați pentru a asigura securitatea participanților.

Amintim că la 3 iunie, candidatul PPDA și PAS Andrei Năstase, a câştigat mandatul de un an la şefia Chișinăului, cu un avantaj de 12.644 de voturi faţă de contracandidatul său, Ion Ceban.

Procesul de validare a mandatului său de primar a fost însă tergiversat după ce socialistul Ion Ceban l-a atacat în instanţă pe motiv că ar fi încălcat legislaţia electorală şi după ce reprezentantul Consiliului Electoral al Circumscripţiei Electorale Chişinău a solicitat schimbarea magistratului pe motiv că nu ar fi dat dovadă de imparţialitate la judecarea cazului.

CITEȘTE ȘI:

Decizia motivată, prin care au fost invalidate alegerile locale, făcută PUBLICĂ! Cum motivează Judecătoria Chișinău (DOC)

Decizia motivată a Curții de Apel, privind ilegalitatea alegerilor locale din Chișinău! Cum își motivează magistrații hotărârea (DOC)

CSM a venit cu un mesaj în susținerea judecătorilor care au hotărât invalidarea alegerilor locale din Chișinău

Protest în centrul Capitalei: S-a cerut validarea alegerilor locale noi din Chișinău (FOTO, VIDEO)

CSM a venit cu un mesaj în susținerea judecătorilor care au hotărât invalidarea alegerilor locale din Chișinău

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3706 0.2557%
USD USD 17.8774 -0.1095%
RUB RUB 0.2359 1.8566%
RON RON 4.3404 0.1847%
UAH UAH 0.6396 -0.1717%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile