Logo Realitatea.md

UPDATE: Noapte de coșmar în Turcia: Peste 1.500 de militari au fost arestați, iar cel puțin 90 de oameni au murit. Recep Tayyip Erdogan: Poporul nu se duce nicăieri (VIDEO)

16 Iulie 2016, 08:26 // În lume

UPDATE: Peste 1.500 de militari au fost arestați, anunță presa internațională, care citează televiziunea locală. 

UPDATE: Cel puțin 90 de persoane au murit și 1.154 au fost rănite în timpul tentativei de lovitură de stat începute joi noaptea în Turcia , informează agenția turcă Anadolu. 

O tentativă de lovitură de stat a eşuat în Turcia în această dimineață, după ce un număr impresionant de oameni au ieșit în stradă drept răspuns la apelul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, care i-a rugat să-l susțină, relatează Reuters.

În total, 754 de rebeli au fost arestați în legătură cu tentativa de lovitură de stat militară, dar care din păcate s-a soldat cu moartea a cel puțin 60 de persoane și alți 150 de răniți, a anunțat sâmbătă agenția de presă progouvernamentală Anadolu citată de AFP.

De asemenea, cinci generali și 29 de colonei au fost demiși din funcții la ordinul ministrul de interne, Efkan Ala, a precizat agenția de presă turcă, potrivit Agerpres.

Prim-ministrul turc Binali Yildirim a ordonat sâmbătă armatei să doboare avioanele și elicopterele aflate în mâinile militarilor puciști, a declarat un responsabil turc, informează AFP. "Avioane de luptă au decolat de la baza lor din Eskisehir", în vestul Turciei, pentru a lupta contra aparatelor rebelilor, a precizat acest responsabil.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care se afla în vacanţă la Marea Egee când a fost lansat puciul, a zburat la Istanbul în cursul nopţii şi a apărut pe posturile de televiziune înconjurat de susţinători, pe aeroportul pe care rebelii nu au reuşit să îl securizeze.  

El declarat că rămâne cu "poporul" său și nu se duce nicăieri, la câteva ore după ce un grup din armată a încercat să-l răstoarne. Oficialul a mai adăugat că milioane de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva tentativei de lovitură de stat, pe care a descris-o drept opera adepților clericului musulman din Statele Unite Fethullah Gulen, pe care el îl acuză de mult timp că încearcă să se folosească de adepții săi din sistemul judiciar și armată pentru a răsturna guvernul turc.

Tentativa de lovitură de stat este un act de trădare și un motiv pentru "a curăța" forțele armate de elementele trădătoare, a mai spus președintele turc Tayyip Erdogan.

Tentativă de lovitură de stat în Turcia. Militari rebeli au ocupat instituții. Erdogan: Toți cei implicați vor fi taxați dur (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile