Logo Realitatea.md

UPDATE Oameni nemulţumiţi de anularea alegerilor locale, în PMAN. Protestul s-a încheiat la această oră (FOTO/VIDEO)

20 Iunie 2018, 20:30 // Actualitate

UPDATE 20:30 Protestul s-a încheiat la această oră. Maia Sandu, președinta partidului PAS, și Andrei Năstase, liderul PPDA și primarul ales, au anunțat că vor fi organizate zilnic, până duminică, proteste împotriva hotărârii Judecătoriei Chișinău (sediul Centru).

UPDATE 19:10 Protestatarii au ajuns în PMAN și scandează în continuare în favoarea lui Andrei Năstase, primarul ales la scrutinul din 3 iunie 2018 declarat ilegal de prima instanță națională.

UPDATE Protestatarii care au scandat în faţa sediului PDM au pornit în marş spre Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN).

UPDATE Fosta judecătoare a Curții de Apel Domnica Manole se află și ea la protest și a venit cu un mesaj către cetățeni: ”Până acum nu am ieșit la proteste sau întruniri, dar azi nu am putut sta acasă. Sunt aici pentru că îmi pasă de viitorul țării, de țara în care trăim, de viitorul copiilor. Îmi doresc să trăim într-un stat de drept, într-o țară democratică. Și asupra mea s-au făcut presiuni, dar eu am ales calea legii. Nu regret această decizie. Nou trebuie să ne luptăm pentru o justiție independentă. Doar de efortul și atitudinea noastră va depinde viitorul țării. Trebuie să luptăm pentru drepturile noastre, pentru o țară democratică”, a declarat Domnica Manole.

UPDATE Liderii de opoziție Andrei Năstase și Maia Sandu au făcut un apel repetat către locuitorii municpiului Chișinău de a ieși la protest.

UPDATE Oamenii nemulţumiţi de anularea alegerilor din 3 iunie, în frunte cu Andrei Năstase și Maia Sandu, au ajuns în fața clădirii în care își are sediul PDM. În preajma clădiri au fost observaţi poliţişti echipați.

Foto: jurnal.md

UPDATE Protestatarii au pornit într-un marș spre sediul Partidului Democrat din Moldova, de pe strada Armenească. Andrei Năstase a îndemnat oamenii să protesteze paşnic.

UPDATE: Printre protestatari sunt și deputați PLDM, dar și fostul primar al Capitalei Dorin Chirtoacă.

Un grup de cetățeni a ieșit să protesteze în această după-amiază în centrul Capitalei față de invalidarea alegerilor locale din Chișinău. Susținătorii și simpatizanții Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr și Partidului Acțiune și Solidaritate s-au adunat în fața Primăriei Chișinău. La fața locului este prezent și Andrei Năstase.

Oamenii scandează ”Neam săturat!”, ”Năstase primar!”, ”PD, PSRM ciuma roșie!”, ”Noi nu cedăm” etc.

”Ar trebui să ne punem întrebarea de ce oamenii sunt aici, să răspundă guvernarea de ce ei sunt aici. Datoria instanţei era să emită o decizie legală şi să valideze alegerile. Anume autorităţile electorale au făcut demers privind confirmarea legalitatea a alegerilor. Instanţa a ignorat. A luat o deicizi politică. PSRM a ajuns să fie o unealtă în mâinile lui Plahotniuc. Ei mint, se manipulează opinia publică”, a declarat Andrei Năstase.

Maia Sandu, prezentă și ea la acțiunea de protest a declarat că a informat oficialii europeni cu privire la decizia instanței de judecată și a venit cu un îndemn repetat către cetățenii să iasă în stradă și să-și apere  dreptul la vot.

”Această decizie înseamnă dictatură, acest lucru a fost condamnat de Partidul Popular European. Am discutat cu ambasadorul SUA și UE. Am comunciat această informație presei internaționale, o să comunicăm și cu ttți oficialii de la Bruxelles. Nu putem admite aceste abuzuri. Dacă nu vom reacționa acum, nu mai e nimeni să ne protejeze, suntem doar noi și facem apel la toți cetățenii să iasă în stradă până când vom reuși ca votul nostru să fie recunoscut”, a spus liderul PAS, Maia Sandu.

Menționăm că zeci de polițiști au fost mobilizați pentru a menține ordinea publică în timpul manifestației.

Realitatea.md amintește că în seara zilei de 19 iunie 2018, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a luat decizia de a nu valida rezultatele alegerilor locale noi din Chișinău. La rândul său, primarul ales Andrei Năstase a contestat hotărârea primei instanțe la Curtea de Apel Chișinău.

CITEȘTE ȘI:

Pavel Filip, despre invalidarea mandatului primarului ales: A fost bulversată întreaga opinie publică (VIDEO)

Dodon, despre invalidarea mandatului lui Năstase: „A fost victimizat și izbăvit de povara conducerii Chișinăului, cu care nu s-ar fi isprăvit”

Ceban, despre decizia de a nu valida mandatul primarului ales: E ilegală, dar e în favoarea lui Năstase! „Oricum nu ar fi făcut mare treabă la Primărie” (VIDEO)

Mirare, nemulțumire și declarații răsunătoare! Reacțiile politice, după invalidarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase

Rodica Berdilo, magistrata care a anulat alegerile locale, a obligat Primăria Chișinău să-l repună în funcție pe Igor Gamrețchi

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4479 0.0602%
USD USD 17.7711 -0.4799%
RUB RUB 0.2704 -0.8434%
RON RON 4.0440 -0.0445%
UAH UAH 0.7243 -0.1516%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile