Logo Realitatea.md

(UPDATE) 3 morți în urma exploziei din sec. Râșcani! A fost stabilită identitatea femeii și a copilului care au murit sub dărâmături (video/foto)

07 Octombrie 2018, 16:00 // Societate

UPDATE 16.10 A fost stabilită identitatea femeii și copilului care au murit sub dărâmăturile blocului avariat. Este vorba despre Olga Dolgova și fiul ei de 4 ani. Femeia era profesoară la Universitatea de Stat „Ion Creangă”.

UPDATE 11.46 În curtea blocului avariat a fost instalat un cort special, unde se află Statul Major. Acesta acordă consultațiile necesare și ajutorul de care au nevoie locatarii, inclusiv în ceea ce privește perfectarea gratuită, pe loc, a actelor de identitate distruse. Persoanele care au rămas fără locuință vor fi cazate temporar la Spitalul Căii Ferate și la Sanatoriul „Constructorul".

UPDATE 11.30  Autoritățile municipale au dispus organizarea a 100 de prânzuri calde pentru sinistrați și pompieri. De pegătirea prânzului de vor ocupa angajații unui combinat școlar. Asistenții sociali vor distribui mancarea și vor acorda tot suportul necesar.

De asemenea, potrivit primarului interimar Ruslan Codreanu, șapte microbuze sunt pregatite în orice moment să ducă locatarii la unul din locurile de cazare pregatite.

La această oră este convocat biroul permanent al CMC unde se va discuta subiectul privind explozia.

UPDATE 10.55 Primăria Chișinău a alocat zece milioane de lei pentru procurarea apartamentelor pentru persoanele care au rămas fără adăpost în urma exploziei din sectorul Rîșcani. Despre aceste lucru a anunțat primarul interimar al capitalei Ruslan Codreanu.

UPDATE 10.40 Familiile persoanelor decedate în urma exploziei vor primi ajutoare materiale de câte 50 de mii de lei, a anunțat premierul țării Pavel Filip.

UPDATE 10.15 În scara blocului avariat locuiau circa 200 de persoane. O parte dintre cei evacuați au mers la rude și prieteni, iar 20 de persoane au fost cazate la Spitalul Sfânta Treime din capitală, informează serviciul de presă al Guvernului.

UPDATE 09:40 La această oră, două persoane cu arsuri și traume asociate rămân internate la Spitalul de Urgență, iar alte două persoane, cu reacții cardiologice post-stress, rămân internate la spitalul “Sf. Treime”, informează secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca. 

„La indicația prim-ministrului, suntem pregătiți pentru cazarea imediată și alimentarea familiilor sinistrate în secția de reabilitare la spitalul MSMPS (fostul spital feroviar). Va fi asigurată consilierea psihologică și, dupa caz, tratamentul necesar”, a comentat Boris Gîlca.

Foto: Facebook/Nichita Turcan

UPDATE 09:00 În cadrul ședinței Comisiei pentru situații excepționale, care s-a întrunit la Guvern, premierul Pavel Filip a dispus asigurarea măsurilor de securitate în zona blocului avariat, asigurarea cu spațiu locativ a persoanelor care au rămas fără adăpost și efectuarea unei expertize a blocului pentru a determina dacă este viabil pentru trai.

UPDATE 07.30 Premierul Pavel Filip a convocat pentru astăzi, ora 8.00, ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, în legătură cu explozia din sectorul Râșcani al capitalei.

UPDATE 07.00 Datele oficiale ale IGSU arată că trei persoane și-au pierdut viața în urma tragediei. Salvatorii și pompierii au depistat două cadavre inclusiv și trupul neînsuflețit a unui minor. Corpurile neînsuflețite au fost găsite la etajul 14. Totodată, un bărbat de 77 de ani a murit la spital. Salvatorii și pompierii au evacuat toate persoanele din scara blocului. Totodată, 6 persoane au fost internate la spital cu diverse traumatisme, inclusiv un pompier. 

UPDATE 00:45 Potrivit viceprimarului Nistor Grozavu, informația privind cele opt decese nu este confirmată. Cert este că cel puțin șapte persoane au fost rănite, dar numărul acestora ar putea crește. 

UPDATE 00:35 Autoritățile municipale au convocat la ora 02:00 ședința Comisiei pentru situații excepționale, care va avea loc la sediul Preturii Rîșcani.

UPDATE 00:25 La fața locului a venit viceprimarul capitalei Nistor Grozavu și pretorul sectorului Rîșcani, Nicolae Balaur. Viceprimarul Grozavu spune că în sala de ședințe a Preturii Rîșcani va fi organizat un punct provizoriu, unde se pot refugia locatarii evacuați din blocul avariat. 

„Toate hotelurile sunt ocupate din cauza sarbătorii. Ne cerem scuze că nu o să avem pentru toți saltele de la bun început. Vă rugăm, cine poate, să înnopteze la rude, prieteni. Mâine vom găsi alte locuri... Bineînțeles că o să le acordăm ajutor victimelor, vom găsi toate posibilitățile ca, cei care au rămas fără loc de trai, să-i cazăm. Vom aduce experți care să evalueze pagubele și ce măsuri trebuie întreprinse”, s-a adresat Nistor Grozavu către locatari.

UPDATE Potrivit informațiilor preliminare relatate de martori, opt persoane și-ar fi pierdut viața în urma deflagrației. Numărul acestora ar putea fi în creștere. 

UPDATE Un pompier ar fi fost rănit și transportat de urgență la spital. Oamenii rămași blocați în apartamente sunt scoși pe pături de către salvatori. 

Foto: point.md

UPDATE Circulația rutieră a fost restricționată pe bulevardul principal din sectorul Râșcani. De asemenea, în zonă a fost deconectat curentul electric. 

Internauții transmit live de la fața locului: 

UPDATE Explozia s-a produs la etajul 15 al blocului de locuit de pe bulevardul Moscova nr. 11, în zona Parcului Afgan. 

O explozie puternică s-a produs în această seară, într-un bloc de pe bulevardul Moscova, din sectorul Rîșcani al Capitalei. Potrivit informațiilor preliminare, trei apartamente au fost distruse din cauza unei butelii de gaz care a explodat. 

Embed:

Locatarii au fost evacuați, iar la fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de pompieri, ambulanță și poliție. 

Inspectoratul general pentru situații de Urgență anunță că sunt mai multe persoane rănite. Nu se știe deocamdată dacă au fost înregistrate persoane decedate. 

Realitatea.md menționează că blocul cu pricina nu este conectat la rețeaua de gaze naturale. 

Vom reveni cu detalii. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.3436%
USD USD 17.1929 -0.7270%
RUB RUB 0.2429 0.8721%
RON RON 4.0207 -0.3692%
UAH UAH 0.6382 -0.8082%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile