Logo Realitatea.md

Ursula von der Leyen, către statele membre ale UE: „Haideţi să acţionăm împreună cu o inimă mare, nu cu 27 de inimi mici”

26 Martie 2020, 15:29 // În lume

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a denunţat joi "reflexul iniţial" al statelor membre de a ridica bariere în cadrul UE pentru a lupta împotriva răspândirii coronavirusului, salutând în acelaşi timp răspunsul blocului comunitar care a urmat, relatează AFP, citat de Agerpres.

Foto: spiegel.de

„O criză fără frontiere nu poate fi rezolvată ridicând bariere între noi. Şi, totuşi, acesta a fost exact primul reflex pe care l-au avut numeroase ţări europene", şi-a exprimat regretul preşedinta CE într-un discurs susţinut în Parlamentul European, cu ocazia unei reuniuni excepţionale la Bruxelles.

Şefa executivului comunitar s-ar prezentat într-o sală de plen aproape goală a PE, în contextul în care legislativul a introdus proceduri excepţionale pentru ca eurodeputaţii să poată vota de la distanţă măsurile de urgenţă adoptate de UE în încercarea de a atenua consecinţele negative ale pandemiei.

„Niciun stat membru nu poate gestiona singur această criză", a subliniat Ursula von der Leyen.

„Într-un moment în care Europa are cu adevărat nevoie să dea dovadă de spiritul lui „toţi pentru unul”, prea multe persoane au răspuns mai întâi printr-un 'doar pentru mine'. Şi când Europa a trebuit cu adevărat să dea dovadă că nu este o 'Uniune pentru zilele frumoase', prea multe persoane au refuzat într-o primă fază să îşi împartă umbrela", a mai afirmat ea, fără a numi vreo ţară în mod special.

La începutul crizei, Germania şi Franţa au luat măsuri de restricţionare a exporturilor de materiale de protecţie, după care au revenit asupra deciziilor, reaminteşte AFP.

„Însă nu a fost nevoie de mult timp ca unii să conştientizeze consecinţele acţiunii lor necoordonate. De aceea am luat în ultimele săptămâni măsuri excepţionale şi extraordinare pentru a coordona şi pune în aplicare acţiunea care se impunea", a mai declarat şefa CE.

Parlamentul European urmează să îşi exprime joi votul asupra a trei dintre măsurile de urgenţă propuse de Comisia Europeană: suspendarea temporară a regulilor privind sloturile de pe aeroporturi (pentru a pune capăt zborurilor goale din cauza pandemiei), Iniţiativa de investiţii ca reacţie la coronavirus (mobilizarea a 37 de miliarde de euro din fonduri ale UE) şi extinderea Fondului de Solidaritate al UE pentru a acoperi urgenţele sanitare.

Într-un discurs în care le-a adus un omagiu celor care continuă să lucreze în timpul crizei, nu doar personalul medical, dar şi casieri, curieri, angajaţii serviciilor de salubritate sau transportatori, Ursula von der Leyen a îndemnat: „haideţi să acţionăm împreună cu o inimă mare, nu cu 27 de inimi mici".

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6212 -0.5862%
USD USD 16.6303 0.0211%
RUB RUB 0.2215 -0.4494%
RON RON 4.0373 -0.5983%
UAH UAH 0.5908 -0.2869%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile