Logo Realitatea.md

Usatîi: „Plahotniuc face mișmașuri cu Dodon”. Avocatul oligarhului minte că acesta nu a părăsit teritoriul SUA

29 Septembrie 2020, 09:11 // Politica

Lucian Rogac, avocatul lui Vlad Plahotniuc, a mințit atunci când a spus că clientul său nu a fugit din SUA, pentru a ascunde negocierile pe care le poartă cu oamenii lui Igor Dodon, în Turcia, acolo unde s-ar afla, de fapt, în prezent. O declarație în acest sens a fost făcută de către liderul Paridului Nostru, Renato Usatîi, într-un live pe Facebook.

Usatîi susține că declarația apărătorului lui Plahotniuc a fost făcută pentru „ca jurnaliștii și reprezentanții societății civile să nu ceară MAI-ului moldovenesc expedierea unui demers către autoritățile turce, pentru confirmarea locului aflării lui Plahotniuc. De altfel, precizează Usatîi, în cazul unei adresări oficiale, MAI ar primi răspuns neîntârziat.

„Credeți-mă, știu despre ce vorbesc. Nu vor putea da o fițuică care „să treacă", vor fi nevoiți să ofere un răspuns exact și clar. Dar așa, Unimedia lui Dodon a dat în exclusivitate poziția avocatului pentru ca jurnaliștii, dar cel mai important, reprezentanții societății civile să nu ceară MAI-ului să facă acest demers către Turcia", a afirmat liderul Partidului Nostru.

Renato Usatîi mai spune că Dodon este nevoit să poarte discuții cu Plahotniuc pentru că se teme că ar putea ieși la iveală alte „kulioace” sau informații care ar putea să-l compromită.  „Dodon se teme de crapă că ar putea apărea noi kulioace și discuții, așa că prin intermediari, comunică permanent cu Plahotniuc", mai adaugă Usatîi.

În caz contrar, afirmă Usatîi, șeful statului, despre care se știe că are o relație strânsă cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, i-ar putea cere acestuia ajutor în capturarea lui Plahotniuc. „Igor Dodon, sună-l pe Erdogan și spune-i că omul care ți-a amenințat familia, care a pus în pericol securitatea statului, securitatea economică se află la voi. Dă comandă! Turcia este statul unui singur lider. Plahotniuc poate fi împachetat și trimis în Moldova. Dar așa ce se face? Unimedia și trolii lui Dodon, cu trimitere la declarația avocatului, spun că Plahotniuc nu-i în Turcia. Noi însă trebuie să cerem de la MAI să facă acest demers către autoritățile turce", spune Usatîi.

Liderul Partidului Nostru mai afirmă că după expedierea acestui demers, Plahotniuc poate fi adus în Moldova și explică în ce mod poate avea loc procedura. „În continuare, MAI informează Procuratura Generală despre scrisoarea pe care ar primi-o de la turci în care s-ar confirma că Plahotniuc e la ei, după care Procuratura, direct, prin Departamentul extern poate cere extrădarea acestuia, fără implicarea Interpolului", afirmă Usatîi.

Totodată, politicianul spune de ce Plahotniuc „are imunitate” la Interpol și nu ar trebui implicat în procedura de capturare a acestuia. „La Interpol, Plahotniuc are „unghiul roșu" (n.r. Red Notes - arestare) blocat", a menționat Usatîi, precizând că oligarhul, în continuare, este acoperit la Interpol de omul de încredere al acestuia, Vitalie Pîrlog, care deține funcția de șef al Comisiei de control a fișierelor și care ia decizii importante și acum.

„Moldova, ca țară, care l-a delegat în această funcție, nu a făcut nimic pentru rechemarea lui Pîrlog, după care toți se miră de ce Interpol a refuzat să-l dea în căutare pe Plahotniuc. Năstase a fost doar câteva luni ministru de Interne, dar după asta, Ministerul a trecut sub controlul direct al lui Dodon. De ce nu l-au rechemat pe Pîrlog? Pentru că toți sunt niște fabricanți de scheme și legați între ei cu kulioace", a spus în încheiere Usatîi.

Precizăm că, recent și liderul PLDM, Vlad Filat, la fel a fost în Turcia, după cum afirmă acesta: „pentru investigații medicale”. Totuși, unii analiști și politicieni, care au participat ieri seara la emisiunea „Ora Expertizei” de la Jurnal TV, consideră că ar avea legătură cu plecarea lui Plahotniuc din SUA în Turcia, precum și faptul că totuși Dodon a fost la sfârșitul lunii august în Turcia, deși șeful statului a negat în permanență acest lucru.

Citeste tot despre: Igor Dodon, Plahotniuc, Renato Usatîi, SUA, turcia
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.3300%
USD USD 17.4546 -0.1790%
RUB RUB 0.2368 -0.4205%
RON RON 4.3784 0.3392%
UAH UAH 0.6257 0.0160%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile