Logo Realitatea.md

Uzina de sortare a deșeurilor din Chișinău care anunța despre faliment, acuzată de acțiuni de șantaj de către Ion Ceban

21 Ianuarie 2021, 16:55 // Societate

Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, acuză de șantaj uzina de sortare a deșeurilor municipale a companiei ABS SRL, care a anunțat că își va sista activitatea din data de 25 ianauarie curent. Potrivit companiei, în urma stopării activității, 200 de angajați își vor pierde locul de muncă.

„Activitatea de sortare a deșeurilor menajere mixte este o activitate cu beneficii economice negative, ceea ce în lipsa susținerii din partea APL-ului, principalul furnizor de deșeuri, duce la falimentarea companiei private”, se arată într-o scrisoare adresată președintei Maia Sandu, Consiliului Municipal, și primarului Ion Ceban.

Edilul capitalei afirmă că municipalitatea nu va da curs șantajului, iar pentru soluționarea acestei probleme este format un grup de lucru în care se regăsesc experți din domeniu.

„Urmează să discutăm. Nu văd o problemă dacă se vor dezice. Nu ne vom da șantajului. Percepția mea este că cineva încearcă să șantajeze municipiul. Scopul este de a mai scoate niște bani. Dacă nu ar fi fost rentabil, nu ar fi făcut acest lucru ani de zile. Să demonstreze financiar că ar exista careva probleme de acest sens”, a declarat Ion Ceban.

Activitatea de sortarea a deșeurilor municipal mixte s-a lansat în anul 2017, printr-un proiect-pilot pentru sortarea deșeurilor municipale de către compania privată ABS S.R.L., la inițiativa Primăriei mun. Chișinău în calitate de APL gestionară a serviciului de management al deșeurilor municipale. Scopul acestuia a fost identificarea soluțiilor separate, cost-eficiente pentru componenta de sortare a fluxului de deșeuri menajere solide mixte din mun. Chișinău, în lipsa unui sistem integral de management durabil al deșeurilor, pentru a reduce deșeurile eliminate, înhumate la depozitul de la Țânțăreni.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile