Logo Realitatea.md

Va circula sau nu luni transportul public prin capitală?

26 Aprilie 2020, 21:48 // Auto

Încă de vineri, Primăria Chișinău informa că, pe lângă weekend, transportul public de troleibuze și microbuze va fi sistat, inclusiv, luni, 27 aprilie. Aceasta deși, prin cea mai recentă dispoziție a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), totuși un număr anumit de bugetari urmează să muncească. Circulația transportului public în regim obișnuit va fi reluată de marți, 28 aprilie.

Potrivit Primăriei, măsura ca transportul public să nu circule luni este aplicată în scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19, or împotriva tentației unora de a merge la cimitir, chiar dacă în zonă vor patrula echipaje de militari și polițiști.

Zilele de 27 aprilie - 30 aprilie 2020 se declară zile de odihnă pentru toate unitățile din sectorul bugetar și instituțiile/autoritățile publice la autogestiune, cu excepția:

  • instituțiilor medico-sanitare, de sănătate publică și servicii auxiliare pentru instituțiile de sănătate publică, serviciilor de salvare, urgență și de asistență socială;
  • autorităților administrative din domeniul apărării naționale, ordinii publice şi securității naţionale;
  • instituțiilor de învățământ de toate nivelurile (de educaţie timpurie, instituţiile de învăţământ primar, secundar, profesional tehnic, superior, de învăţământ extraşcolar şi de învăţământ special), care vor asigură desfășurarea procesului educațional la distanță.;
  • I.P. „Agenția Servicii Publice”, Casa Națională de Asigurări Sociale, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă;
  • Băncii Naționale a Moldovei.

Mai mult, 1 mai, când este marcată Ziua Muncii, tot rămâne zi liberă pentru bugetari.

Amintim că, în perioada stării de urgență, transportul public municipal activează în lipsa taxatorilor, iar călătoriile sunt gratuite. Starea de urgență va dura până pe 15 mai, dar în funcție de situația epidemiologică, autoritățile nu exclud varianta ca perioada să fie prelungită. 

Recuperarea zilelor de odihnă se va realiza în modul stabilit de Guvern, după ridicarea stării de urgență.

CITEȘTE ȘI:

Dodon are trei propuneri despre cine să activeze de luni. „Piețele, centrele comerciale să rămână închise; să fie păstrată interdicția pentru terenuri de joacă și sportive”

Dodon „recomandă”, Chicu execută! „Propunerile” președintelui către CSE, adoptate întocmai

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile