Logo Realitatea.md

Va fi permis comerțul stradal cu producție de sezon, cum ar fi ridiche, verdeață, dar în baza unei autorizații

08 Aprilie 2020, 20:19 // Economie

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a luat decizia de a permite, pe perioada stării de urgență, comerțul ambulant cu produse agricole proprii. Autorizația va fi eliberată de Preturi sau Primăria localității. Despre asta scrie în dispoziția cu nr.15 publicată pe data de 8 aprilie 2020.

„Pe perioada stării de urgență, se permite comerțul ambulant cu produse agricole vegetale de producție proprie, în baza autorizației de amplasare emise de autoritatea publică locală, cu asigurarea obligatorie a respectării normelor pentru reducerea răspîndirii infecției COVID -19. Autorizația de amplasare și cerințele de organizare a comerțului ambulant vor fi stabilite de către autoritățile publice locale”, scrie în dispoziție.

În același timp, premierul Ion Chicu a explicat, în briefingul de presă susținut după ședința CSE, că în țară sunt mai mulți crescători de legume în seră, care nu-și pot comercializa producția din cauza că piețele sunt închise, iar solicitările magazinelor alimentare sunt limitate.

„Pentru a putea vinde, producătorii trebuie să facă dovada că anume ei sunt producătorii respectivelor produse agricole”, a adăugat acesta.

Amintim că problema a fost sesizată de către deputatul PPDA, Alexandru Slusari, încă săptămâna trecută. El a spus că mii de fermieri mici, care își obțin veniturile principale de la creșterea și comercializarea producției de sezon cum ar fi ridichea, verdeața, varza, căpșuna etc., riscă să intre în insolvență în condițiile în care piețele sunt închise, iar rețelele de magazine refuză primirea și expunerea producției acestora. Vicepreședintele Parlamentului solicita de la Guvern un șir de măsuri.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 0.0000%
USD USD 17.3920 0.0000%
RUB RUB 0.2515 0.0000%
RON RON 4.0272 0.0000%
UAH UAH 0.6518 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile