Logo Realitatea.md

Val de aer polar în Europa! A nins în Grecia, Turcia și chiar în Sicilia

08 Ianuarie 2019, 10:27 // În lume

Europa centrală a fost îngropată sub zăpadă. În Alpi s-au acumulat cantităţi enorme de omăt şi s-au produs avalanşe. Cel puţin 7 oameni şi-au pierdut viaţa în munţi. A nins şi în Grecia, Turcia şi chiar în Sicilia, în mijlocul Mediteranei, relatează Digi24.

Foto: bbc.com

În Alpi ninge de la mijlocul saptămânii trecute şi meteorologii spun că va continua şi în următoarele 5 zile. În unele zone s-a acumulat un strat de zăpadă de un metru şi jumătate, iar la peste 2.000 de metri altitudine depăşeşte trei metri. Cel puţin 7 oameni şi-au pierdut viaţa, în Alpi, în Germania, Austria şi Italia, iar alţii sunt dispăruţi şi căutaţi de salvamontişti.

În Austria au rămas localităţi izolate, iar un district din Bavaria a declarat stare de dezastru. Pentru că drumurile sunt inaccesibile, autorităţile trimit ajutoare cu elicopterul. În plus, copacii căzuţi sub greutatea zăpezii au rupt cabluri electrice şi au lăsat mii de case fără energie.

În Italia, nu doar Tirolul e sub zăpadă. Valul de aer polar a ajuns până în sudul peninsulei şi chiar în Sicilia - o situaţie neobişnuită. Fermieri de aici sunt îngrijoraţi pentru animale şi culturi, iar transporturile pe insulă au fost paralizate: drumuri închise, trenuri şi zboruri anulate. Autorităţile au închis şcolile şi au declarat stare de urgenţă.

Şi în Grecia continuă ninsorile. Din cauza zăpezii şi a îngheţului, şcolile sunt închise mai ales în nord, dar şi în zona Atenei.

Zăpadă a ajuns şi la Istanbul. În nord-vestul Turciei ninsoarea a provocat întârzieri ale curselor aeriene şi anularea multora dintre acestea.

Citeste tot despre: aer polar, Europa, vremea, zăpadă
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3910 -0.4341%
USD USD 18.1998 0.0951%
RUB RUB 0.2832 0.2123%
RON RON 4.3158 -0.4888%
UAH UAH 0.6898 0.3054%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile