Logo Realitatea.md

Văleni - satul de vacanță din sudul Moldovei. Până acum era vizitat de turiștii străini, dar criza pandemică i-a adus tot mai mulți moldoveni (FOTO)

18 Noiembrie 2020, 12:36 // Economie

Văleni, unul dintre satele gazdă ale Rezervației Biosferei „Prutul de Jos”, mai găzduiește și un complex turistic (Eco-Village Văleni) care cuprinde o agro-pensiune, câteva căsuțe rustice, aflate încă în construcție, un restaurant și o curte tradițională țărănească.

Afacerea a fost fondată de familia Știrbeț. Totul a început în 2008, când voia să-și extindă casa părinteascî și a cumpărat casa vecinilor. Așa au valorificat mai toți banii agonisiți, s-au împrumutat de la bănci. Apoi, au câștigat și câteva concursuri de finanțare lansate de partenerii de dezvoltare.

Astfel, casa vecinilor s-a transformat în cază-muzeu – „Casa Dorului” – amenajată în stil tradițional, cu cele trei camere ale țăranului: tinda, casa mare și casa de locuit. Au adunat acolo toată zestrea mătușilor, bunicilor, străbunicilor, a gospodinelor din sat care au dorit să doneze lucruri.

Au amenajat curtea, pentru manifestații culturale, pentru servirea mesei.

Cu sprijinul Programului de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu (GEF), implementat de PNUD, sunt în proces de construcție cele patru „căsuțe ale meșteșugurilor”. Pe Casa Pescarului urmează a fi instalată o baterie fotovoltaică, pentru a asigura independenţa energetică a complexului eco-touristic, exclusiv prin energie regenerabilă.

În 2019, tot cu sprijinul PNUD-GEF, au construit două turnuri pentru observarea păsărilor în rezervația biosferei „Lunca Prutului de Jos". Un turn este construit în partea Sloboziei Mari, satul vecini, iar al doilea turn este în partea Văleniului.

Au mai fost amenajate două foișoare rustice, primul la intrarea pe traseul turistic Drumul lui Petru Rareș, lângă fântână și al doilea foișor la podul de lemn, se mai spune și la salcia lui Petru Rareș.

Toate acestea vor încânta privirile celor 5000 vizitatori, turişti naţionali şi internaţionali, care se perindă anual în Lunca Prutului.

„Avem aceste patru căsuțe, două învelite cu stuf, două învelite cu oală. Vrem să le amenajăm pentru a demonstra mai multe meșteșuguri tradiționale: casa dulgherului, a pescarului, fiindcă legenda spune că primii vălenași sunt pescarii. Și următoarea casă va fi cea a ciobanului, sau a mocanului, cum se mai spune la noi. În spatele casei vrem să amenajăm o mini fermă cu oițe, miei, măgăruși, păsări, ca să familiarizăm copiii veniți din oraș cu tot ce înseamnă curte țărănească tradițională”, spune Silvia Știrbeț.

„Și ultima casă, care va fi cea mai maiestuoasă, cu o moară în față, va fi casa morarului”, adaugă ea.

Nicu și Mihaela sunt administratorii, cei cu ideile, cei cu proiectele, Silvia și soțul ei sunt în spatele frontului. „Eu sunt cu partea de restaurant, masă, cazare. Soțul meu, fiind tehnolog de vinuri, face un vin foarte gustos și așa ne completăm unul pe altul”.

Din 2013, Eco-Village Văleni deservește turiști din Moldova și din străinătate. O nișă care s-a potrivit ca o mănușă au fost persoanele care călătoreau pe Dunăre, datorită proximității de portul Giurgiulești. Lunar, primeau câte 100-200 de turiști.

În 2020, odată cu criza pandemică, profilul turiștilor care le-au călcat pragul s-a schimbat, venind tot mai mulți moldoveni. În lunile de vară au lucrat la capacitatea maximă.

„A fost o avalanșă de turiști în Lunca Prutului de Jos. Am ajuns să zicem că a avut și pandemia părțile ei bune și are, deoarece m-am bucurat mult că tineretul a fost dornic să-și cunoască plaiul natal. Veneau grupuri de tineri vrând să meargă în rezervație, vrând să meargă la lacul Beleu, să cunoască flora și fauna, să facă plimbări pe lac și gârlele aferente”, relatează Silvia Știrbeț.

Silvia Știrbeț este de părere că pentru a face față unui asemenea val de interes pentru eco-turism, e nevoie de mai multă pregătire și resurse: „Nu suntem încă pregătiți pentru a primi toți vizitatorii, mă refer la noi ca afacere și la ceilalți antreprenori din Lunca Prutului și rezervația biosferică”

„Văleni – sat de vacanță” este brandul spre care tinde comunitatea, aceasta fiind motorul său de dezvoltare economică locală și avantajul său competitiv.

Până la următorul sezon turistic din 2021, satul Văleni va fi ajutat de proiectul PNUD „Migrație și dezvoltare locală", finanțat de Guvernul Elveției, să facă o tranziție de la grupuri sporadice de turiști la un flux în creștere de turiști individuali și de grup.

Astfel, va fi creat un Centru de informare turistică în incinta muzeului local de istorie și etnografie. Va fi amenajat „kilometrul zero” al traseului turistic, cu o alee pietonală de la traseul către râul Prut. Va fi construit un foișor de belvedere, iar târgul de artizanat se va bucura de o parcare ca la carte.

Totodată, patru familii vor fi sprijine pentru a deschide agro-pensiuni (case rurale).

Lunca Prutului este poarta de intrare în Rezervația Deltei Dunării, fiind la intersecția a trei coridoare majore de migrație a păsărilor. Rezervaţia Biosferei „Prutul de Jos” a fost inclusă în rețeaua mondială a UNESCO în anul 2018.

În ultima perioadă, în Lacul Beleu s-au acumulat cantități impunătoare de sedimente. Aceasta a dus la micşorarea suprafeţei apei, generând un dezechilibru ecologic nefavorabil pentru apă și statutul de arie protejată (inclusiv pentru speciile aflate sub protecţie internațională) și care, de asemenea, a dus la apariţia speciilor de plante și animale invazive nedorite.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile