Logo Realitatea.md

Valeriu Streleț, după consultările cu șeful statului: ”Sunt mai multe candidaturi!” Când vor fi anunțate (VIDEO)

23 Noiembrie 2015, 19:10 // Politica

Președintele Nicolae Timofti s-a consultat astăzi cu fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova în privința desemnării unui candidat la funcția de prim-ministru. După întrevederea cu șeful statului, președintele interimar al PLDM Valeriu Streleț a declarat că a reiterat poziția politică a PLDM privind esența actualei crize politice și precondițiile pe care le cosideră fundamentale pentru a avea o platformă de dialog. Totodată, potrivit lui Streleț, liberal-democrații ar avea mai multe candidaturi neafiliate politic pentru această funcție, doar că nume vor fi date atunci când se va ajunge la un consens.

captură: rlive.md

„Noi am explicat detaliat că acest moment politic prin care trece Republica Moldova este unul crucial și poate fi o oportunitate unică, o oportunitate istorică pentru a reuși să scoatem țara din captivitate, să convingem toți partenerii de dialog că avem nevoie de o foaie de parcurs, de un plan de acțiuni cu termene exacte de implementare pentru asigurarea unei independențe autentice pentru entitățile cu funcții regulatorii, de control și exercitare a legalității. Și, totodată, să avem un asemenea guvern care să se bucure de un suport popular chiar la momentul învestirii lui, ceea ce înseamnă că trebuie să avem un prim-ministru neafiliat politic și să aibă libertatea în activitatea sa”, a declarat Streleț.

Liderul interimar al liberal-democraților a mai menționat că, în opinia sa, „Partidul Democrat nu doar că nu manifestă dorință de a discuta cu PLDM, dar, prin maniera sa de comportament și prin acțiunile sale, îndepărtează tot mai mult o eventuală perspectivă de creare a unei platfome de dialog pozitiv pentru crearea unei majorități care să investească un guvern capabil să depășească actualele probleme”. Astfel, nu vede rostul unor discuții cu democrații până atunci când ei vor conștientiza pe deplin că sunt „unicii vinovați de declanșarea acestei crize politice și că vor fi unicii vinovați de consecințele acestei crize politice acum și în viitor”.

„Noi am anunțat că, la modul practic, așteptăm o reacție constructivă din partea PDM și celorlalți actori politici vizați care să spună că acceptă un plan de acțiune cu termene exacte privind scoaterea din captivitate a instituțiilor care trebuie să fie autentic idependente; ca viitorul prim-ministru să nu fie afiliat politic; și domnul Candu să anunțe public că e de acord să-și prezinte demisia. Când se vor produce aceste trei condiții, noi vom convoca Consiliul Politic Național imediat și, constatând o schimbare de atitudine din partea Partidului Democrat, am putea lua o decizie de a iniția discuții pentru crearea unei majorități”, a mai spus Valeriu Streleț.

Cât ține de o eventuală candidatură la funcția de prim-ministru, liderul interimar al PLDM a spus că formațiunea pe care o reprezintă are chiar mai mulți candidați, doar că „vom anunța nume atunci când celelealte partide care declară că își doresc o majoritate proeuropeană, vor accepta de principiu ca viitorul candidat pentru funcția de prim-ministru să nu fie afiliat politic”. „În acel moment vor fi anunțate și nume”, a conchis liberal-democratul.

Vedeți video aici!

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.3029%
USD USD 17.3920 -0.6058%
RUB RUB 0.2515 -1.3339%
RON RON 4.0272 -0.1908%
UAH UAH 0.6518 -0.1991%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile