Logo Realitatea.md

Valeriu Troenco: Moldova este în stare să-și apere integritatea și suveranitatea cu forțe proprii

15 Aprilie 2014, 16:48 // Societate

Republica Moldova este capabilă să-şi apere integritatea şi suveranitatea de sine stătător, lucru demonstrat și în 1992, când moldovenii și-au apărat demnitatea națională, tricolorul, limba și neamul cu forțe mult mai mici decât cele ale inamicului. Opinia aparține celui mai nou membru al Executivului, ministrului Apărării, Valeriu Troenco, care susține că „Armata Naţională nu va ataca niciodată cetăţenii din stânga Nistrului, dacă nu vor fi provocări din partea celor care atacă acum Ucraina”.

foto: army.md

Potrivit ministrului, din punct de vedere al tacticii militare, forţele care se află în apărare trebuie să fie maximum de două ori mai numeroase. „În Transnistria sunt 7500 de militari, 2000 de cazaci, care intră în componenţa forţelor armate, 3000 de angajaţi ai ministerului de interne, 2000 de angajaţi ai aşa-zisului KGB transnistrean, plus un detaşament de destinaţie specială – 2000 de soldaţi. Iată care ar trebui să fie Armata Naţională a Republicii Moldova”, a spus Valeriu Troenco într-un interviu acordat ziarului „Jurnal de Chișinău”.

Cu toate acestea, noul ministru consideră că Moldova este în stare să-și apere integritatea și suveranitatea, fapt demonstrat și în cadrul „războiului de pe Nistru”. „Eu numesc acest conflict război, pentru că am participat la el. Pentru politicieni, este conflict. Poate că li se pare că sună mai domol, să nu enerveze partea cealaltă” a mai spus Troenco.

Întrebat ce părere are despre predecesorul său, Vitalie Marinuța, Valeriu Troenco a spus că se ține de principiul de a nu-și critica predecesorii, deoarece toţi au avut un aport la dezvoltarea Armatei Naţionale. „Unii dintre foştii miniştri au fost susţinuţi mai mult politic, alţii mai puţin. Toţi au merite faţă de ţară, inclusiv domnul Marinuţa, pe care îl apreciez ca pe un militar care îşi cunoaşte bine meseria”, a conchis actualul ministru al Apărării.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile