Logo Realitatea.md

Vânzarea biletelor la festivalurile Anim`est și TIFF de la Chișinău, motiv de conflict între doi exponenți ai cinematografiei autohtone

15 Decembrie 2017, 18:39 // Societate
// Autor:  
Natalia Volontir

Un conflict s-a iscat recent în breasla cinematografică autohtonă, după edițiile din acest an ale festivalurilor Anim`est și TIFF de la Chișinău. Directorul Centrului Național de Cinematografie (CNC), Valeriu Jereghi, s-a adresat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării cu o sesizare. În adresarea sa, directorul CNC recomandă conducerii ministerului să verifice legalitatea faptului că la aceste evenimente au fost puse bilete în vânzare, în contextul în care evenimentele au obținut finanțare nerambursabilă din partea ministerului. 

Colaj Realitatea.md. Foto: Realitatea.md, Facebook.com, Prospect.md

„Contrar clauzelor contractului de prestări servicii, co-organizatorul festivalurilor (n.r. Asociația Obștească „ALTFILM”) a pus în vânzare pentru invitați și spectatori bilete contra plată. Încasările bănești, provenite din vânzarea biletelor, s-au efectuat în lipsa mașinii de casă și control. Sursele financiare nefiind contabilizate oficial, astfel, fiind fixată o eschivare de la plata impozitelor de stat precum și însușirea banilor publici în interese personale”, se menționează în sesizarea expediată de Valeriu Jereghi către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. 

Directorul CNC, roagă ministerul să ia act de sesizare, iar în cazul în care aceste ilegalități se adeveresc, să sesizeze organele abilitate conform competențelor. 

Contactat de Realitatea.md, Valeriu Jereghi ne-a spus că a făcut această sesizare, în urma nemulțumirilor expuse de către spectatorii festivalurilor: „Am avut o plângere de la spectatori, și noi, ca instituție subordonată la Ministerul Culturii, am expediat la minister acest document. Este vorba despre faptul că la CNC România și la Ministerul Culturii nu este în darea de seamă vânzarea acestor bilete, acest lucru fiind ilegal. Însă noi doar am sesizat, mai departe să ia Ministerul Culturii măsuri, nu noi”, a spus directorul CNC. 

La rândul său, președintele A.O. „ALTFILM”, Dumitru Marian, susține că biletele au fost vândute prin intermediul unei agenții cu care s-a făcut un contract în acest sens: „Agenția și-a asumat integral vânzarea de bilete contra unui comision, iar stingerea obligațiilor fiscale se face prin facturi fiscale”, se menționează în răspunsul lui Dumitru Marian către CNC. 

Ce ține de necesitatea punerii în vânzare a biletelor, președintele „ALTFILM” susține că organizarea unor astfel de evenimente implică cheltuieli mai mari decât valoarea finanțării din partea instituțiilor de stat: „Nicio instituție nu asigură finanțarea integrală a costurilor de organizare, deci se implică și logica vânzării de bilete. Mai mult, considerăm că educarea publicului se face inclusiv prin inocularea ”realității crude” că filmul este un produs artistic, cultural, educațional, dar e un produs și el costă, și trebuie cumpărat”, explică Dumitru Marian, în adresarea către CNC.

Totodată, contactat de Realitatea.md, Dumitru Marian, susține că la mijloc este un conflict personal și că directorul CNC, Valeriu Jereghi, a comis un abuz de serivciu: „Ficare om are dreptul să depună plângeri oriunde în momentul în care are dovezi. În cazul dat, domnul Jereghi a făcut o plângere nu în calitate de om de rând sau spectator, dar în calitate de director al Centrului Național de Cinematografie care, până la urmă, apără și promovează interesele breslei. În aceste caz, CNC, ca instituție care trebie să ne apere interesele în politica statului, primind o plângere, nu trebuia să o transmită mai departe, dar trebuia să se adreseze mai întâi nouă, cu atât mai mult că el ne numește răufăcători, alături de partenerii noștri din România. Este vorba despre un conflict personal pe care domnul Jereghi încearcă să-l prezinte ca fiind din partea instituției”, este de părere Dumitru Marian.

Festivalul TIFF a avut loc la Chișinău în luna iulie, iar ediția din acest an a Anim`est, la finele lunii octombrie.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 0.0000%
USD USD 16.7700 0.0000%
RUB RUB 0.2176 0.0000%
RON RON 4.0054 0.0000%
UAH UAH 0.5935 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile