Logo Realitatea.md

Vânzarea Stadionului Republican Ambasadei SUA ar fi fost stopată de către Guvernul Chicu, deși decretul a fost publicat în MO încă în 2018

18 Iulie 2020, 10:04 // Actualitate

Guvernul Ion Chicu ar fi stopat vânzarea Stadionului Republican din Capitală, Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chișinău. Cel puțin asta susține șeful statului, Igor Dodon, deși Decretul de promulgare a legii cu privire la transmiterea cu titlu oneros a imobilului, semnat încă de preşedintele parlamentului, Andrian Candu, a fost publicat în Monitorul Oficial (MO) în 2018, după ce şeful statului Igor Dodon a refuzat repetat să promulge documentul, atribuțiile fiind preluate de speakerul de atunci.

„Guvernul actual nu a semnat nimic și a înghețat îndeplinirea acelor obligațiuni semnate anterior. Problema cu acest teren este și că se află într-o stare jalnică. Și circa 25% din terenul din jur este deja privat. De aceea, urgent, trebuie găsită o soluție: acolo sunt și copii ai străzii, este groaznic și e centrul Chișinăului. Trebuie să găsim o soluție pe care să o accepte chișinăuienii”, a spus Igor Dodon în cadrul emisiunii „Președintele Răspunde”.

Șeful statului a mai declarat că „le-a mai propus partenerilor din SUA să selecteze altă porțiune de teren, dar ei insistă pentru aceasta”. „Ei susțin că acesta a fost un angajament asumat de guvernările anterioare”, a mai adăugat Dodon.

Igor Dodon a conchis că actuala guvernare nu intenționează să mențină înțelegerea care a fost încheiată cu fostele guvernări de către Ambasada SUA.

Amintim că, SUA și-a arătat intenția de a procura terenul fostului stadion pe 27 decembrie 2017. Ulterior, Guvernul Republicii Moldova și Statele Unite ale Americii au semnat un Memorandum privind achiziționarea proprietății pentru construcția unui nou sediu al Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Președintele parlamentului Andrian Candu a deținut pe 10 decembrie interimatul funcției de președinte al țării, prin suspendarea lui Dodon pe „5 minute”, de către Curtea Constituțională, pentru semnarea a cinci legi, printre care și decretul de vânzare a terenului fostului Stadion Republican.

VEZI ȘI:

Candu, din nou în rol de președinte: A semnat legile respinse de Dodon

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1524 0.0000%
USD USD 17.5751 0.0000%
RUB RUB 0.2386 0.0000%
RON RON 4.3335 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile