Logo Realitatea.md

Vârstnicii moldoveni se confruntă cu izolarea socială și au acces limitat la tratamentul medical (studiu)

24 Septembrie 2020, 08:02 // Societate

Pandemia are un efect negativ asupra vieții vârstnicilor din Republica Moldova. Bătrânii ajung să se confrunte cu izolarea socială, dar și cu accesul limitat la tratamentul medical. Rezultatele sunt reprezentate în cadrul unei cercetări în teren realizate de Platforma pentru Îmbătrânire Activă, reprezentată de 18 organizații obștești.

Cercetarea a avut loc în trei raioane ale ţării: Ştefan-Vodă, Edineţ şi Străşeni, grupul țintă fiind alcătuit din 211 persoane în vârstă de 50 de ani şi mai mult. ,,Circa 19 procente din respondenţii din aceste trei raioane, pe perioada de pandemie, nu au ieşit din casă sau din ogradă în primele trei-patru luni ale anului”, a precizat, Veronica Mocan, manager la Centrul multifuncţional din satul Tudora, Ştefan-Vodă, al Asociaţiei Obşteşti „CONCORDIA. 

Circa două treimi din respondenţi s-au plâns pe accesul limitat la tratament medical. Aceștia nu au reușit să ajungă la medic în primele trei-patru luni de pandemie, deși mulți dintre ei au boli cronice și necesită o supraveghere medicală continuă.

Scăderea veniturilor vârstnicilor reprezintă o altă problemă, mulți dintre pensionari nu-şi permit procurarea consumabilelor pentru aplicarea măsurilor de protecţie din cauza pensiilor mici, se arată în cercetare.

„Chiar dacă plata pensiilor nu a fost afectată, noi am constatat că, în primele luni ale pandemiei, s-au redus în jumătate veniturile suplimentare ale vârstnicilor. Atât din urma lucrărilor agricole, non-agricole, cât şi veniturile din munca de zilieri sau cea ocazională” a explicat Veronica Mocan.

Cercetarea a fost realizată în cadrul proiectului „Integrarea îmbătrânirii active în politici publice”, desfășurat cu susţinerea Fundaţiei Est-Europene, în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, din resursele Agenţiei elveţiene pentru dezvoltare şi cooperare şi Suedia.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -1.0726%
USD USD 17.0377 -0.0575%
RUB RUB 0.2144 -3.9427%
RON RON 4.0899 -1.0715%
UAH UAH 0.5990 -0.5149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile