Logo Realitatea.md

Vasile Bolea îi numără banii Maiei Sandu. A sezisat ANI, CEC și PG. Litvinenco a venit cu o explicație pentru deputatul socialist

19 August 2020, 15:07 // Politica

Deputatul PSRM, Vasile Bolea s-a adresat cu un demers către Autoritatea Națională de Integritate (ANI), Comisia Electorală Centrală (CEC) și Procuratura Generală pentru a verifica o presupusă necorcondanță între sumele indicate în declarațiile de avere ale Maiei Sandu și declarațiile privind cheltuielile lunare ale liderei PAS.

Astfel, Vasile Bolea spune că afirmațiile liderei PAS i-a stârnit dubii, inclusiv în rândul „unor cetățeni”, precum că Maia Sandu trăiește cu 5000-6000 de lei lunar și achită doar câte 600 de lei pentru serviciile comunale.

„După ce câțiva ani spunea că a trăit din rezervele din conturile bancare de peste hotare, acum Maia Sandu a revenit la această poveste fără de sfârșit. Totuși, am făcut o comparație a sumelor declarate oficial de către Maia Sandu și afirmația că cheltuie doar 5-6 mii de lei pe lună. Diferența este de 6-7 ori, iar aceasta trebuie să fie deja explicat și la Agenția Națională de Integritate, pe care am sesizat-o astăzi”, a scris Bolea pe pagina sa de Facebook.

În declarația cu privire la venituri și proprietăți, cu referire la anul 2012, Maia Sandu declară că deținea în cont de depozit bancar mijloace financiare în sumă de 159 515,00 USD. Un an mai târziu, ea declară deja în contul de depozit bancar mijloace financiare în sumă de 133 041,09 USD.

Pentru anul 2014, Maia Sandu declară că deținea în cont de depozit bancar mijloace financiare în sumă de 95 520,00 USD, iar anul următor - suma de 81 566 USD, în același cont bancar din străinătate. În 2018, în acest cont au fost declarate deja 38 223,30 USD, iar la sfârșitul lui 2019 au rămas 30 233,00 USD.

„Dacă să examinăm informațiile observăm că, în perioada în care Maia Sandu a început să exercite funcții de demnitate publice – de deputat și de prim-ministru – contul bancar de depozit s-a diminuat cu mijloace financiare în sumă de 8 000 USD timp de 8 luni, adică câte 1 000 USD pe lună. La fel, în perioada respectivă, Maia Sandu a obținut și salarii, pentru funcțiile exercitate în sumă totală de peste 162 121 de lei:

- în calitate de deputat – 50 335,52 MDL;

- în calitate de prim-ministru – 111 786,25 MDL.

Astfel, în urma unui calcul matematic, observăm că, având în vedere diminuarea sumei mijloacelor financiare deținute pe contul bancar și a salariului realizat – cheltuielile medii lunare constituie: 36 813,50 MDL pe lună. Este un calcul pe care oricine poate să-l facă. Astfel, observăm o neconcordanță cu sumele reale cheltuite în raport cu cele anunțate public, ceea ce înseamnă că lidera PAS, cum se spune în popor: fie minte, fie spune minciuni”, a mai scris polea în postarea sa de pe rețeaua de socializare.

Deputatul socialist a anexat și documentul sesizării organelor abilitate, însă care este secționat, adică doar o bucată din act. Din ce cauză a făcut acest lucru nu este clar deocamdată.

DOC: Vasile Bolea/Facebook

Cu o reacție la cele menționate de Vasile Bolea a venit deputatul PAS Sergiu Litvinenco, care a precizat că Maia Sandu se străduie să cheltuie cât mai puțin, ca toți cetățenii acestei țări.

„Evident că Vasile Bolea nu crede că Maia Sandu poate trăi cu 6000 de lei pe lună din bani câștigați cinstit, când șeful său Dodon trăiește cu 100 000 de lei pe zi din banii statului. Vasile Bolea își face griji că Maia Sandu nu are milioane în cont ca dânsul sau ca alți socialiști milionari? Vasile Bolea – omul care a luat 500 de mii de lei prin operațiunea ”Bahamas”, nu i-a declarat, fiind pasibil de răspundere penală –, se îngrijorează că Maia Sandu rămâne cu tot mai puține resurse financiare? Vasile Bolea ar face un bine țării dacă s-ar opri din câștigat bani ilegali și ar număra banii șefului său - Dodon - care toata viața a fost funcționar cu salariu de la stat, dar are castele și vile, și mașini luxoase, și conturi grase. Pe Vasile Bolea nu-l deranjează că șeful său, Dodon, a făcut averi ilegale pe spatele cetățenilor? Că a furat și a sărăcit oamenii?

Maia Sandu se străduie să cheltuie cât mai puțin, ca toți cetățenii acestei țări. Maia Sandu, în afară de cheltuielile curente, donează bani pentru medici, pentru oameni nevoiași, pentru familii care au nevoie de ajutor. Maia Sandu are și o mamă pe care o ajută. Dar Vasile Bolea în loc să-și facă griji că Maia Sandu are puțini bani, mai bine s-ar îngrijora că Dodon are prea mulți – și cam toți furați.

Viitorul președinte Maia Sandu va ști să economisească și la președinție, așa cum face și în viața de zi cu zi, și va elimina toate cheltuielile inutile pe care le face Dodon din banii statului”, spune Litvinenco.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6652 0.7646%
USD USD 17.2389 0.0580%
RUB RUB 0.2267 -0.5265%
RON RON 4.2410 0.7746%
UAH UAH 0.6050 -0.1156%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile