Logo Realitatea.md

Veaceslav Platon, ÎNVINUIT în dosarul BEM! Pe numele acestuia a fost emis mandat de arest! Alte două persoane din sistemul bancar - reținute(VIDEO)

25 Iulie 2016, 12:06 // Economie

Omul de afaceri Veaceslav Platon este învinuit de procurorii anticorupție în dosarul BEM. Mai exact, acesta ar fi beneficiat de credite neperformante în valoare de 800 milioane de lei.  Pe numele acestuia a fost emis un mandat de arest pe un termen de 30 de zile și a fost dat în căutare internațională. Declarațiile au fost făcute astăzi de către șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, în urma perchezițiilor din această dimineață la mai multe bănci, oficii și domicilii.  

foto: foto-basa.com

Morari a menționat că au fost efectuate percheziții, ridicări de documente și audieri a 5 agenți economici, dar și a băncilor Victoriabank, Moldinconbank, Moldova-Agroindbank și compania de asigurări „ASITO”.

„Necesitatea efectuării urmăririi penale a rezidat în faptul identificării documentelor, contractelor, altor înscrisuri, ce au importanță pentru buna desfășurare a urmăriii penale și stabilirea legăturii lui Veaceslav Platon în delapidarea banilor din BEM. S-a stabilit o legătură între investigarea extinsă a furtului miliardului și tranzitarea printr-o bancă din Republica Moldova a banilor din altă țară, în baza ordonanțelor judecătorești. Au fost mai multe tranzacții în diferite țări, printre care Letonia, Marea Britanie. De asemenea, acțiunile respective au fost concetrate de către una și aceeși persoană. Faptul respectiv este demonstrat prin actele, mijloacele materiale de probă care au fost ridicate în această dimineață din instituțiile nominalizate”, a spus Morari.

Potrivit lui, la moment de către procurori au fost reținute alte două persoane din cadrul Moldindconbank, care au fost factorii de decizii în cadrul acestor bănci comerciale. Aceste persoane sunt acum audiate, iar între timp sunt citate alte două persoane din cadrul băncii comerciale. De asemenea, urmează să fie localizate și identificate alte două persoane fizice care erau administratori ai unor agenți economici care au obținut credite frauduloase.

Morari a explicat cum a funcționat această schemă.

„Un grup de persoane juridice, adminstrate de persoane fizice interpuse, la comanda lui Veaceslav Platon, au obținut credite neperformate dintr-o bancă comercială. Ulterior creditele respective au fost stinse prin creditele obținute din BEM. Acum lui Veaceslav Platon i-a fost înaintată învinuirea în contumacie - absență nejustificată de la judecată a inculpatului, și i-a fost eliberat mandat de arest pe un termen de 30 de zile. La moment el este anunțat în căutare internațională și se depun eforturi pentru identificarea lui”, a enunțat Morari. 

Conform acuzațiilor aduse lui Veaceslav Platon, este vorba de delapidarea sumei totale de peste 800 milionae lei, sau mai exact 138 milioane lei, 12 milioane dolari și peste 5 milioane euro. Este vorba de banii luați din 3 credite. Perioada obținerii banilor din BEM este luna noiembrie 2014, dar perioada obținerii creditelor începe în 2011.

„La moment efectuăm operațiuni de urmărire penală și nu putem oferi mai multe detalii. În aceste clipe au loc ridicările documentelor, perchezițiile deja s-au finisat. În cazul investigării furtului miliardului, la moment sunt anumite progrese care vor fi anunțate ulterior”, a conchis Morari.  

Șeful Procuratorii Anticorupție a adăugat că un grup de procurori se va ocupa de recuperarea prejudiciului cauzat de către acest grup concentrat de către o singură persoană, care vor întreprinde măsuri pentru punerea sub sechestru a anumitor bunuri, în urma cărora este posibilă recuperarea unei părți importante a banilor sustrași din cadrul BEM.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4073 0.5961%
USD USD 17.7179 0.1368%
RUB RUB 0.2497 1.2982%
RON RON 4.0066 0.5799%
UAH UAH 0.6577 -0.6945%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile