Logo Realitatea.md

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, declarat de Guvern „PERSOANĂ INDEZIRABILĂ” pe teritoriul Republicii Moldova (VIDEO)

02 August 2017, 14:39 // Actualitate

Guvernul a decis astăzi să-l declare pe vicepremierul Federației Ruse Dmitri Rogozin „persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova”, în urma declarațiilor făcute în ultima perioadă la adresa țării noastre, a cetățenilor și a conducerii.

Embed:

Propunerea a venit din partea ministrului de Externe și Integrare Europeană Andrei Galbur.

„După cum ați observat, viceprim-ministrul Federației Ruse Dmitri Rogozin a făcut o serie întreagă de declarații și comentarii publice care poartă un caracter neprietenesc, denigrator și ofensator la adresa Republicii Moldova și poporului său. Voi invoca ultimul interviu acordat de Dmitri Rogozin postului de televiziune „Rossia 24”, în care acesta și-a permis să dea aprecieri defaimatoare la adresa Republicii Moldova și implicit a cetățenilor țării noastre. De asemenea, vicepremierul rus a avut aprecieri ofensatoare și la adresa autorităților țării noastre cu un pronunțat caracter denigrator și mincinos. Aceste evoluții nu pot fi calificate în alt mod decât o ingerință crasă în treburile interne ale statului nostru. Mai mult decât atât, astfel de declarații nu corespund nici caracterului relațiilor bilaterale pe care Republica Moldova dorește să le construiască împreună cu Federația Rusă pe bază de respect reciproc”, a declarat Galbur. 

Potrivit lui, având în vedere că declarațiile făcute publice de vicepremierul rus Rogozin afectează în mod serios imaginea și autoritatea țării noastre, atât pe plan intern, cât și pe plan extern, a fost propus de a-l declara pe Dmitri Rogozin „persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova”.

„Vom aplica unele măsuri restrictive sub formă de interdicție de intrare și tranzitare a teritoriului Republicii Moldova prevăzute de Legea privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale”, a conchis Galbur.

La rândul său, premierul Pavel Filip a adăugat că „modul în care au fost tratați cetățenii țării noastre și Republica Moldova, prin aceste declarații, este unul inacceptabil și consider că este de datoria noastră, a autorităților, ca de fiecare dată, când simțim această nevoie să protejăm demnitatea cetățenilor și țării noastre. Relațiile noastre cu oricare țară din lume, nu contează dacă e mare sau mică, trebuie să fie bazate pe respect reciproc”, a declarat Pavel Filip. 

Realitatea.md amintește că o săptămână în urmă a fost lansată o petiție online cu denumirea „STOP sponosorilor regimului separatist!”, cu scopul de a cere declararea vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, drept persona non grata în Republica Moldova. Aceasta a fost inițiată la data de 24 iulie și este adresată Guvernului, Parlamentului și Președinției R.Moldova. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.3300%
USD USD 17.4546 -0.1790%
RUB RUB 0.2368 -0.4205%
RON RON 4.3784 0.3392%
UAH UAH 0.6257 0.0160%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile