Logo Realitatea.md

Vicol, după ce i-a sugerat Dodon, și-a anulat dispoziția prin care s-a încercat instituirea cenzurii în presă

26 Martie 2020, 21:31 // Actualitate

„Conducându-mă de prevederile Codului serviciilor media audiovizuale - cooperarea cu societatea civilă și ținând cont de faptul că Dispoziția nr. 02 din 24 martie 2020 a generat critici în rândul mai multor jurnaliști și ONG-uri, care au calificat-o drept „abuz” și „cenzură” a autorității de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale din Republica Moldova, în scopul  calmării spiritelor din societate, declar că anulez respectiva dispoziție”. Asta scrie într-un mesaj semnat de Dragoș Vicol, președintele Consiliului Audiovizualului (CA), și publicat pe site-ul oficial al CA. Loialitate sau nu, dar se întâmplă mai exact, după ce i-a recomandat președintele Igor Dodon.

„Totodată, textul respectivei dispoziții va fi supus dezbaterilor în cadrul proximei ședințe publice a Consiliului Audiovizualului. Vă asigur de faptul că membrii Consiliului Audiovizualului vor lua în considerație toate opiniile, viziunile, criticile și temerile exprimate în aceste zile.
Concomitent, vin cu următoarele precizări:
    1. Am emis la 24 martie 2020 Dispoziția nr. 02 luând în considerație faptul că traversăm o perioadă critică, extrem de gravă din toate punctele de vedere, dictată de expansiunea pandemică a noului Coronavirus (COVID-19), ținând cont de instituirea stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova,  în scopul acționării în regim de putere publică și în vederea realizării interesului public al  Consiliul Audiovizualului (CA), în calitatea sa de garant al interesului public și de unică autoritate de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale.
    2. Dispoziția nr. 02 din 24 martie 2020 nu a fost semnată de mine abuziv și unilateral, ci cu consultarea tuturor membrilor Consiliului Audiovizualului, unii dintre ei venind cu sugestii și precizări. În final, în unanimitate, toți membrii Consiliului Audiovizualului au agreat textul acestei dispoziții.
    3. În condițiile pericolului pandemiei COVID-19, nu a fost posibilă convocarea fizică în cadrul unei ședințe publice a membrilor Consiliului Audiovizualului din considerentul evitării riscului deplasării la serviciu a membrilor și colaboratorilor CA. 
    4. Luând în considerație recomandările mai multor ONG-uri de media, voi supune dezbaterii textul Dispoziției nr. 02 din 24 martie 2020 (deja abrogate) în cadrul proximei ședințe a CA, ședință pe care o voi convoca în regim de urgență.
    5. Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale (art. 79 alin. (4) lit. b)), președintele Consiliului Audiovizualului semnează deciziile și alte acte emise de către Consiliul Audiovizualului. Deci și alte acte, în cazul nostru fiind vorba despre o dispoziție, mai ales că am avut agrementul tuturor membrilor Consiliului Audiovizualului.
Regret enorm că lucrurile au luat o asemenea turnură, mai cu seamă în perioada stării de urgență, când trebuie cu toții, îndeosebi media audiovizuală din Republica Moldova, să gestionăm mediatic cu multă prudență deontologică și angajament civic efectele devastatoare generate de pandemia COVID-19. Să nu alimentăm prin intermediul surselor audiovizuale panica în societate, prin exprimarea de opinii insuficient argumentate și deseori părelnice. În vremuri de restriște trebuie să fim disciplinați și să avem un comportament profesional ireproșabil. Să învățăm lecția prin unitate și doar atunci vom depăși această tragedie”.
 
Dragoș VICOL,
președintele Consiliului Audiovizualului

Ce a fost înainte:

Apel public al ONG-urilor privind dispoziția emisă de președintele Consiliului Audiovizualului prin care s-ar dori cenzurarea presei

Procuratura Generală, sesizată de PAS în cazul dispoziției emise de directorul CA - Dragoș Vicol

Opoziția, chiar și guvernarea, strigă „atac la libertatea presei”. Între timp, rămân valabile interdicțiile impuse instituțiilor care difuzează știri despre coronavirus

Vicol, întrebat despre cenzură, s-a răzbunat pe trecut: „Doamne fereşte să ne fi prins această pandemie cu Maia Sandu”

Presa din România scrie despre cum se instituie cenzura în presa de la noi: „Coronavirus vine și cu cenzură, nu doar cu blindate!”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.3852%
USD USD 16.7700 0.6331%
RUB RUB 0.2176 -0.9558%
RON RON 4.0054 -0.6917%
UAH UAH 0.5935 0.4060%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile