Logo Realitatea.md

Vicol, întrebat despre cenzură, s-a răzbunat pe trecut: „Doamne fereşte să ne fi prins această pandemie cu Maia Sandu”

26 Martie 2020, 07:53 // Societate

„Jurnaliştii trebuie să renunţe la opinii neavizate, nu la opinii, ceea ce este o diferenţă foarte mare. Cuvântul neavizat presupune o lipsă de documentare, o lipsă a fondului probatoriu. Dacă propria opinie este una neavizată, nu se bazează pe judecăţi de valoare, pe probatoriu, nu are ce căuta (n.r. opinia). Maia Sandu comentează lucrurile pe dimensiunea libertăţii de expresie? Legalitate şi Maia Sandu sunt două cuvinte ce se exclud reciproc”. Declarațiile aparțin președintelui Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, și au fost făcute la emisiunea „Punctul pe AZi” de la tvr, acolo unde participa prin legătură telefonică și fosta prim-ministră, lidera PAS Maia Sandu.

„Dvs v-aţi demonstrat competenţa cât aţi deţinut fotoliul de premier. Mă întâlnesc cu mii de persoane care îmi spun: Doamne fereşte să ne fi prins această pandemie cu Maia Sandu în funcţia de prim-ministru. Este firesc ca mass media să se informeze de la OMS şi site-urile agreate de OMS, de la Guvern, de la minister, nu de la persoane care nu poartă nicio răspundere.  Ce răspundere are Maia Sandu în afară că îşi face dividente politice? Nimeni nu are nevoie în această de criză de părerea Maiaei Sandu, ea trebuia să se ocupe cât a fost prim-ministru de bunăstarea populaţiei”, a adăugat Dragoș Vicol la aceeași emisiune.

Înainte de declarațiile tăioase, Maia Sandu a explicat că decizia CA reprezintă un atac la dreptul de informare, care nu are cum să crească credibilitatea autorităţilor. În opinia ei, aceasta este o decizie abuzivă: „Această decizie este una abuzivă, reprezintă un atac la dreptul nostru de a ne informa, o decizie proastă a guvernării, nu are cum să crească credibilitatea acestei guvernării. Prin asemenea decizii autorităţile se discreditează, se compromit şi mai mult. Pe de o parte e necesar să se oprească fake news-urile, dar pe de altă parte este nevoie de informare veridică, acolo unde este nevoie  şi de critică, acolo unde acţiunile Guvernului nu sunt suficiente or greşite. Nu suntem în situaţia în care să avem o guvernare perfectă, acţiunile căreia să nu poată fi dezbătute de către analişti, prezentate de media şi dezbătute. Este o decizie şi proastă din perspectiva consolidării încrederii cetăţeanului în autorităţi şi o decizie proastă din perspectiva valorilor democratice, a libertăţii de exprimare”.

„E ironic să auzim de la cineva care ani de zile a promovat şi păzit sursele de dezinformare şi continua să facă asta, vorbind despre faptul că trebuie să ne informăm din surse credibile. Pentru asta e nevoie de un Consiliu al Audiovizualului care nu are un şef aşa isteric şi care este independent. Mi s-a creat astăzi impresia că preşedinte CA este membru al PSRM la cum apără guvernarea”, a conchis Maia Sandu.

Amintim că Dragoș Vicol și Maia Sandu au un conflict mai vechi. În toamna anului trecută, când guverna coaliția ACUM și PSRM, un grup format din deputații PAS și PPDA au înregistrat la Secretariatul Parlamentului un proiect de lege care viza modalitatea de revocare din funcție a demnitarilor din cadrul a șapte instituții de stat. Printre acestea, era și CA condus de Dragoș Vicol, acolo unde s-a vrut restructurarea.

„De ce anume în cazul acestor două instituții? Pentru că acestea sunt fundamentale și conducerea a avut suficient timp, de la plecarea fostei guvernări, să se lepede de satana, să se lepede de Plahotniuc (n.r. Vlad Plahotniuc - fostul lider al PDM), or, din păcate, noi n-am văzut asta. Probleme în audiovizual cum au fost așa și sunt și monopolul există în continuare.

Proiectul propune încetarea de drept a mandatului membrilor. Parlamentul va institui interimari și vor fi inițiate concursuri publice. La Consiliul Concurenței, se vrea mișcoșarea de la 5 membri la 3, iar la Consiliul Audiovizualului - de la 9 la 7”, asta era explicația deputatului PAS Sergiu Litvinenco, atunci.


CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 0.0000%
USD USD 16.6157 0.0000%
RUB RUB 0.2261 0.0000%
RON RON 4.0694 0.0000%
UAH UAH 0.6000 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile