Logo Realitatea.md

Victor Micu nu mai este președinte al CSM

16 Iulie 2019, 13:18 // Societate

Victor Micu nu mai este președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). El a fost demis în cadrul ședinței de azi cu 11 subiecte pe ordinea de zi. Procedura de demiterea a avut loc în mod închis.

Amintim că Victor Micu era la cel de-al doilea mandat al său în această funcție. Și-a început activitatea în calitate de judecător la 30 aprilie 1998, la Judecătoria Rîşcani, mun. Chişinău, fiind numit prin decretul preşedintelui Republicii Moldova.

Potrivit legii, încetarea mandatului are loc în următoarele cazuri:

    (1) Mandatul de membru  al Consiliului Superior al Magistraturii încetează în caz de:
    a) expirare;
    b) demisie;
    c) cerere proprie;
    d) ridicare a mandatului, trecere la alt  lucru, eliberare din funcţie;
    e) deces.

    (2) Ridicarea mandatului de membru al Consiliului Superior al Magistraturii se efectuează:
    a) în caz de rămînere definitivă a actului de constatare prin care s-a stabilit emiterea/adoptarea de către acesta a unui act administrativ sau încheierea unui act juridic cu încălcarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese;
    b) în caz de aflare în incompatibilitate, fapt stabilit prin actul de constatare rămas definitiv;
    c) la propunerea Consiliului, în caz de neîndeplinire fără motive întemeiate a obligaţiunilor de membru stabilite de prezenta lege, precum şi în caz de încălcare a restricţiilor specificate la art. 8 din Legea nr. 544-XIII din 20 iulie 1995 cu privire la statutul judecătorului.

 
   (3) Ridicarea mandatului de membru al Consiliului Superior al Magistraturii se efectuează de către organul care a ales persoana în această calitate.

Preşedintele CSM este ales prin vot secret, pe durata mandatului, cu votul majorităţii membrilor consiliului şi îşi exercită activitatea pe bază permanentă. În absenţa preşedintelui, funcţiile lui sunt exercitate de un membru al Consiliului. Interimatul va fi exercitat de Dorel Musteață.

Citeste tot despre: CSM, Victor Micu, Victor Micu demis
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3855 0.0000%
USD USD 17.4778 0.0000%
RUB RUB 0.2737 0.0000%
RON RON 4.0577 0.0000%
UAH UAH 0.7329 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile