Logo Realitatea.md

VIDEO - „Apă-Canal Chişinău": "27% dintre chișinăuieni declară ZERO consum a apei și mint consumatorii care achită regulat facturile"

12 Aprilie 2017, 15:00 // Societate

Directorul S.A. „Apă-Canal Chişinău", Veronica Herţa a declarat astăzi că o bună parte dintre chișinăuieni declară consum "zero" a apei și în acest mod îi mint pe ceilalți consumatori care achită regulat facturile. Șefa furnizorului de apă spune că acest lucru nu le aduce lor daune, dar aceste prejudicii sunt suportate nemijlocit de persoanele care achită lunar apa. În acest sens, Veronica Herța spune că singura soluție este instalarea apometrelor de timp nou care dau cu precizie ridicată şi citire de la distanţă prin tehnologia wirelles.

Embed:

Șefa S.A. „Apă-Canal Chişinău" a menționat că, practic, fiecare al patrulea apartament consumă apă de pe urma celorlalți.

"Necesitatea instalării apometrelor a apărut după nemulțumirea consumatorilor, pe de o parte, și neclaritatea operatorului S.A. Apă canal Chișinău, pe de altă parte, a atins un nivel maxim, cu atât mai mult că, cu părere de rău, conform informației pe care o avem de la Infocom, în municipiul Chișinău avem lunar, practic 27 % dintre consumatori care declară consum "zero" ", spune Veronica Herța.

Directoarea S.A. „Apă-Canal Chişinău" anunță cât ar însemna în realitate cele 27% dintre consumatori care declară că nu consumă apă și spune că va face o analiză mai detaliată în urma acestor informații oferite de Infocom.

"Fiecare al patrulea apartament declară că nu consumă nimic și în realitatea fiecare al patrulea îi minte pe ceilalți 3. Ar fi bine ca consumatorii să conștientizeze că ei nu mint Apă-Canal, dar se mint unul pe altul. Drept rezultat, a diferenței de volum, apare această problemă majoră pe care o avem la momentul actual", a spus Veronica Herța.

De asemenea, directoarea furnizorului de apă menționează că a fost inițiată procedura de contorizare a apartamentelor din strada Negreșteni, consumul care ar constitui 34% dintre acele blocuri care sunt mai problematice. În acest sens, comparativ cu cele 5 blocuri care au fost contorizate în anul 2013, în alte 13 blocuri au fost instalate apometre noi, ceea ce constituie 141 de apartamente contorizate.

Realitatea.md amintește că Apă-Canal Chișinău îşi propune să înceapă instalarea contoarelor radio, cu o precizie ridicată şi citire de la distanţă prin tehnologia wirelles, începând cu luna curentă. La primă etapă apometrele de tip nou urmează să fie amplasate în 100 de blocuri, în care se înregistrează diferențe mari între consumul indicat de contorul comun şi cel raportat de locatari în baza apometrelor individuale. Toate cheltuielile de instalare a aparatelor noi de măsurat sunt suportate de către furnizorul de apă. 

Pentru dotarea celor o 100 de blocuri se vor cheltui în jur de 5 milioane de lei. În total, pentru instalarea contoarelor de tip nou în cele circa 260 de mii de apartamente din Chişinău e nevoie de 8 milioane de euro. Sunt purtate negocieri şi cu partenerii externi în vederea finanţării programului dat.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4080 -0.2841%
USD USD 17.1276 -0.3798%
RUB RUB 0.2417 -0.4940%
RON RON 4.0068 -0.3457%
UAH UAH 0.6320 -0.9715%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile