Logo Realitatea.md

VIDEO - Egalitatea dintre femeile şi bărbaţii moldoveni în sfera ocupării forţei de muncă, analizată de cercetători

28 Martie 2017, 21:16 // Societate

Problema egalității de gen în Republica Moldova este examinată de către cercetători în permanenţă. Tot cu acest scop, mai mulţi reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Ministerului Muncii, Protecției Sociale şi Familiei, membri ai AŞM, dar şi mai mulţi profesori de la USM, ULIM şi ASEM şi-au dat întâlnire în cadrul unei mese rotunde. Aceștia au discutat despre problemele din sfera ocupării forței de muncă, dar, totodată, au oferit detalii despre perfecționarea politicilor privind egalitatea dintre femei şi bărbați.

Potrivit tuturor reprezentaților Ministerelor şi cercetătorilor prezenți la discuții, egalitatea de gen este privită din ce în ce mai serios şi este o temă mereu actuală. Asta deoarece, egalitatea dintre bărbați şi femei este un drept fundamental în evaluarea universală şi condiția necesară pentru creșterea economică şi incluziunea socială ale țărilor în Uniunea Europeană, membră a căreia dorește să devină şi Republica Moldova.

De asemenea, participanții la discuții au propus ca să fie implementate mai multe politicii guvernamentale privind îmbunatățirea egalității de gen în domeniul ocupării forței de muncă prin:

- amplificarea aspectului de gen în legislație şi acte normative,

- intensificarea mecanismelor instituționale,

- îmbunatățirea măsurilor de politici sociale,

- susținerea antreprenoriatului feminin,

- introducerea dimensiunii de gen în procesul de bugetare şi finanțare,

- stabilirea cotelor de gen,

- monitorizarea şi stimularea angajaților.

Totodată, cercetătorii au remarcat importanţa îmbunătățirii politicilor de gen prin prisma angajatorilor. Şi anume:

- introducerea auditului de gen la întreprinderi,

- aplicarea metodelor de "gen-neutru" în evaluarea şi şi selectarea personalului,

- amplificarea pachetului social pentru lucrătorii întreprinderilor,

- includerea aspectului de gen în sistemul de management intern al întreprinderilor şi statisticii interne,

- eliminarea factorului de gen şi starea civilă în calitate de criteriu pentru angajarea în câmpul muncii sau pentru promovarea în serviciu,

- asigurarea accesului egal al bărbaților şi femeilor la formarea sau perfecționarea profesională.

Un alt aspect care a fost discutat în cadrul mesei rotunde ţine de rolul fiecărui cetățean în parte despre cum ia atitudine în privința egalității. În acest sens, s-a propus schimbarea stereotipurilor de gen, inclusiv pe piața forței de muncă. Un rol major i-a fost atribuit mass-mediei, organizațiilor, publice, ONG-urilor, dar şi persoanelor angajate în sferele educație, artă, știință şi cultură.

Participanții la eveniment au prezentat un studiu şi au venit cu date ale raportului „Global Gender Gap”, realizat de Forumul Economic Mondial, în care s-a amintit despre faptul că Moldova tinde să parcurgă un traseu european şi anume că s-a aflat, anul trecut, pe locul 26 din 145 de țări la capitolul egalitate de gen. Acesta este un rezultat destul de pozitiv, implementat de toate autoritățile publice şi locale care încearcă să conducă ţara spre un făgaș al reformelor în privința egalității şi a politicilor UE. Potrivit aceluiași studiu, ţara noastră a întrecut cu mult țările vecine în cadrul cercetări. Drept exemplu, Ucraina și România se află pe pozițiile 67 și 77 respectiv.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3507 0.3178%
USD USD 17.4143 -0.5443%
RUB RUB 0.2721 0.1104%
RON RON 4.0695 0.2784%
UAH UAH 0.7026 -1.0980%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile