Logo Realitatea.md

VIDEO - "EME Parkleitsystem”, precizări privind parcările cu plată: "Firma a fost creată special pentru proiectul parcărilor la Chișinău și nu o găsiți la adresa stabilită"

10 Aprilie 2017, 13:09 // Societate

Fondatorul firmei austriece "EME Parkleitsystem" a venit la Chișinău pentru a face lumină în cazul proiectului parcărilor cu plată pe care l-a câștigat. În urma acuzațiilor apărute în presă, conform cărora, compania nu ar exista în realitate și nu se regăsește la nicio adresă indicată, reprezentanții acesteia au venit cu mai multe precizări.

Conform reprezentantului companiei, Zsigmond Bodnar, cei care caută firma austriacă "EME Parkleitsystem", nici nu o vor găsi la adresa stabilită.

"Vreau să vă informez că niciodată nu veți găsi persoane acolo, deoarece această companie nu este una operațională. Adresa este una juridică și acolo este sediul altor câteva sute de companii", a spus reprezentantul firmei.

Totodată, Zsigmond Bodnar a anunțat că "EME Parkleitsystem" este compania fiică a EME Holding Kit (Ungaria) și EME Zrt, creată special pentru participarea la proiectul parcărilor cu plată în Republica Moldova. 

"EME are un parteneriat public-privat cu municipiul Chișinău. Firma noastră a fost fondată special pentru participarea concursului de la Chișinău și nu a existat până în decembrie 2015, când a fost prezentată informația", susține reprezentantul companiei. 

Zsigmond Bodnar a anunțat că firma pe care o reprezintă vine cu o investiție de finanțare de 100% a proiectului parcărilor cu plată din Chișinău.

"La prima etapă noi venim cu 4,5 milioane de euro pentru a amenaja nu mai puțin de 25 de mii de locuri de parcare și să instruim cel puțin 400 de persoane. De asemenea, firma noastră va face o investiție considerabilă în procurarea sistemului IT de operare, va asigura amenajarea cu indicatoare și marcaje, procurarea automobilelor echipate pentru sistemele de blocare și evacuare și echipamentul de verificare a plăților", a spus reprezentantul companiei "EME Parkleitsystem".

Întrebat despre cum va funcționa sistemul de plată al parcărilor, Zsigmond Bodnar a declarat că vor fi două modalități de plată. Este vorba despre plățile prin intermediul telefonului mobil, a unui sms, sau a unei aplicații. O altă modalitate va fi prin biletele de parcare, un sistem utilizat și în Austria. Totodată, șoferii vor putea procura tichetele pentru parcare în chioșcuri. 

În același timp, întrebat despre costurile exagerate pe care le vor scoate șoferii din buzunare, reprezentantul "EME Parkleitsystem"a spus că autoritățile Republicii Moldova dictează aceste prețuri, în dependență de prețurile de pe piața locală a combustibilului, iar dacă un conducător auto își permite să dețină o mașină și să achite combustibilul, atunci va avea bani și pentru parcare.

Totodată, Zsigmond Bodnar a propus consilierilor municipali să voteze regulamentul proiectului parcărilor cu plată, deoarece, "EME Parkleitsystem" a propus o redevență de 10% din cifra de afaceri, ceea ce constituie 1.590.000 de lei lunar.

Realitatea.md amintește că, anterior, activistul civic Victor Chironda a fost la Viena, dar nu a găsit firma EME Parkleitsystem la adresa indicată în contract și a acuzat că tot ce se învârte în jurul acestui proiect este un jaf la drumul mare. 

De asemenea, Primăria Capitalei a plasat repetat regulamentul de funcționare al parcărilor cu plată, iar prețurile indicate în acest document sunt destul de exagerate, ceea ce îi nemulțumește pe șoferi.

De altă parte, consilierii socialiști se judecă cu "EME Parkleitsystem" în instanțele de judecată locale, pe motiv că firma nu investește mai nimic, iar banii pe care îi vor oferi șoferii pentru aceste parcări ar urma să revină în contul bugetului municipal. Ei se arată nemulțumiți că firma austriacă ar urma să primească 90% din venituri, iar Primăriei Chișinău i-ar reveni doar 10%.

Dezbateri publice asupra proiectului vor avea loc pe 21 aprilie curent. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3960 -0.0818%
USD USD 18.2002 0.0258%
RUB RUB 0.2844 0.5302%
RON RON 4.3136 -0.0857%
UAH UAH 0.6902 0.2906%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile