Logo Realitatea.md

VIDEO - O șansă pentru copiii cu autism! Rezulatele proiectului „Integrarea socială a tinerilor cu autism din Moldova"

25 Aprilie 2017, 16:27 // Societate

Reprezentanții AO "SOS Autism" au prezentat astăzi rezultatele proiectului "Integrarea socială a copiilor și tinerilor cu autism din Moldova: Provocări și Perspective". Este vorba despre un proiect care a fost elaborat pe 1 mai 2015 și va fi finalizat pe 30 aprilie curent.

La Conferință au participat experți din domeniul ocrotirii Sănătății și a Educației, a Primăriei municipiului Chișinău și echipa de proiect a SOS Autism.

Directorul executiv AO "SOS Autism", Aliona Dumitraș susține că proiectul a fost elaborat din dorința unor părinți să schimbe atitudinea societăți și a autorităților asupra acestei stări patologice de care suferă unii minori și tineri din țara noastră.

"Timp de doi ani a fost implementat proiectul. Fondatorii AO "SOS Autism" sunt părinți ai căror copii suferă de autism. Este unul dintre primele proiecte pentru a schimba situația persoanelor care suferă de această maladie. La început eram doar 10 oameni, iar în prezent activează peste 30 de persoane", a declarat Aliona Dumitraș.

Printre realizările proiectului, de la lansarea acestuia, toți cei prezenți la eveniment au menționat că s-a urmărit sporirea șanselor de integrare socială și facilitarea accesului minorilor cu autism la servicii și programul de reabilitare.

Totodată, participanții la discuții spun că scopul proiectului a fost atins prin mijloace de informare și acțiuni trasate în documentul elaborat și încorporat în Programul național privind sănătatea mintală al Ministerului Sănătății. Este vorba despre 12 puncte care prevăd raportul necesităților persoanelor cu autism, pe domenii. 

Înainte de a fi elaborat proiectul, nu se cunoșteau necesitățile persoanelor cu autism. Ulterior, s-au creat cinci focus - grupuri: la Cahul, Comrat, Tiraspol, Sângerei și Chișinău. În cadrul acestor echipe au fost încadrate 85 de persoane, dintre care medici de familie, educatori, reprezentanți ai ONG-urilor și părinți ai căror copii suferă de autism.

Realitatea.md amintește că pe 5 aprilie 2017, Guvernul Republicii Moldova a aprobat Programul național privind sănătatea mintală pentru anii 2017-2021, ce prevede crearea centrelor comunitare de sănătate mintală în toate localitățile din țară, până în anul 2021. Persoanele cu tulburări mintale vor beneficia în aceste instituții de măsuri de prevenire, tratament și reabilitare.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0864 0.3582%
USD USD 17.9850 0.2330%
RUB RUB 0.2802 0.7914%
RON RON 4.2180 0.3092%
UAH UAH 0.6839 0.0585%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile