Logo Realitatea.md

(VIDEO) Agricultorii din sudul țării, către Guvern: „Suntem dispuși să recurgem la proteste”

16 Iulie 2020, 18:48 // Economie

Un grup de agricultori din raionul Ștefan Vodă și consilierii raionali ai partidului „Demnitate și Adevăr” au organizat o conferință de presă în care au descris situația dezastruoasă privind agricultura din regiune în urma secetei și ploilor cu grindină înregistrate în ultimele zile.

„Practic grâul din zona de sud, sud-est s-a uscat. E un dezastru economic pentru toată ramura agricolă. Singura speranță din acest an a agricultorilor au fost culturie de porumb și floarea soarelui, care au fost distruse de grindină pe 7 iulie, dar și de lipsa umidității în sol”, a menționat Andrei Dînga, consilier raional.

Totodată în cadrul conferinței, au fost enumerate cinci cerințe față de Guvernului Republicii Moldova în acest context.

Agricultorii cer declararea stării excepționale în agricultură pentru zona de centru și de sud-est în Moldova, cu eliberarea necondiționată certificatelor de forță majoră care permit agricultorilor reeșalonarea datoriilor față de creditori.

De asemenea se cere scutirea de la plata impozitelor salariale pe venit și funciar a agricultorilor afectați de aceste calamități pe o perioadă de 12 luni și instituirea unui moratoriu la plata penalităților pentru întârzieri ce țin de aceste taxe.

Agenții economici cer identificarea în mod prioritar a resurselor financiare pentru acoperirea cheltuielilor de procurare a materialului cemicer de grâu de toamnă cu cel puțin 4 lei kilogramul pentru agricultorii rămași fără semințe.

La fel, agricultorii solicită acoperirea pagubelor financiare suferite de către întreprinderile agricole în urma căderii masive a grindinei în proporție de cel puțin 50% din pierderi estimate.

„Cerem explicații publice de la ministrul agriculturii privind inactivitatea sistemelor antigrindină. În același timp anunțăm că suntem dispuși să oferim guvernului răgaz până la data de 20.07.2020, când așteptăm răspuns pe marginea cerințelor enunțate”, a mai spus Andrei Dînga.

În caz contrar, agenții economici sunt dispuși să recurgă la proteste pe tot teritoriu țării.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 0.0000%
USD USD 16.6157 0.0000%
RUB RUB 0.2261 0.0000%
RON RON 4.0694 0.0000%
UAH UAH 0.6000 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile