Logo Realitatea.md

(VIDEO) Candidații la funcția de primar al capitalei propun soluții pentru Chișinău. Unii vor Poliție Locală, alții Disneyland moldovenesc

13 Octombrie 2019, 19:34 // Politica

Șapte candidați la funcția de primar al Chișinăului, Dumitru Țîra, Teodor Cârnaț, Victor Chironda, Ivan Diacov, Valeriu Munteanu, Lilia Ranogaet și Vitalie Voznoi, au participat astăzi la dezbaterile cu titlul „Chișinău arată așa și așa, el poate fi mai frumos?”, organizate de comisarii electorali Primăria Mea.

Dumitru Țîra le-a propus celor prezenți un alt mod de gândire, deoarece toate dezbaterile vizează fișa postului și obligațiile primarului și a Consiliului municipal. Candidatul le-a propus tuturor să se gândească la alte subiecte ce țin de atragerea investițiilor în Chișinău, precum și de sancționarea primarului și Consiliului Municipal care fură banii cetățenilor de atâția ani.

„De ce am ajuns aici? Pentru că au fost interese politice. Pentru că partidele s-au perindat la Primărie și și-au rezolvat interesele. De asta vine domnul Ceban la Primărie, ca să rezolve problemele partidului. Nimeni nu vrea la Primărie pentru a face ordine în oraș, pentru a se sacrifica. În mare, Primăria are nevoie de un om ca Saakashvili, un om care să nu-și urmărească interesele personale, dar să se gândească la oameni și la bugetul care azi e 4.2 miliarde lei, dar care în mod normal ar putea fi 8 miliarde”, a afirmat Dumitru Țîra.

Ivan Diacov, candidatul „Partidului Nostru” a promis să se lupte cu corupția.

„Vin în Primărie ca să scoatem hoții și să luptăm cu corupția. Din 2013 totul se vinde ilegal. Chișinăul nici nu poate să se dezvolte pentru că banii se fură și sa duc în buzunarele hoților, iar noi rămânem numai cu proiecte frumoase”, a spus Diacov.

Vitalie Voznoi a menționat că pentru a atrage investiții, cel mai important este ca regulile de joc să fie clare, iar prima regulă să fie transparența.

Valeriu Munteanu a declarat că pentru a schimba aspectul orașului are nevoie de un an în care să fie „ordonată” publicitatea stradală, să fie creat un adăpost pentru câini, inclusiv cu posibilitatea de a-i adopta ulterior, iar pentru a scăpa de comerțul stradal dar și alte ilegalități Chișinăul trebuie să aibă Poliție Locală.

Victor Chironda este de părere că pentru a schimba aspectul orașului este nevoie de niște documente care descriu foarte clar cum trebuie să fie amenajate străzile, fațadele clădirilor, monumentele ș. a. Iar apoi să fie creat un organ care să asigure implementarea acestora.

Lilia Ranogaet a încercat să explice tuturor cum și-a construit afacerea din bani puțini, la standardele europene și că niciodată nu „a pus un leu în buzunar”.

Stadionul republican și decizia Guvernului de a oferi terenul pentru construcția ambasadei SUA la fel a fost un subiect abordat în cadrul dezbaterilor.

Diacov consideră că terenul unde se află stadionul republican trebuie să rămână în proprietatea statului, iar în locul stadionului să fie creat un parc multifuncțional sau chiar un „Disneyland moldovenesc”.

De părerea că stadionul nu trebuie să se afle în mijlocul orașului a fost și Igor Munteanu, și Victor Chironda, și Vitalie Voznoi. Dumitru Țîra a considerat discuția drept inutilă întrucât decizia aparține Guvernului și deja a fost adoptată.

Dezbaterea poate fi urmărită mai jos:

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5541 0.2228%
USD USD 17.2383 0.0546%
RUB RUB 0.2261 -0.7898%
RON RON 4.2182 0.2329%
UAH UAH 0.6047 -0.1651%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile