Logo Realitatea.md

(VIDEO) Candu, despre impozitarea Facebook și Google: Dacă de la 1 ianuarie ceva nu va funcționa, o să ne trezim fără aceste servicii

05 Decembrie 2019, 16:08 // Politica

Astăzi, majoritatea deputaților și anume cei din PSRM și PDM au susținut în prima lectură proiectul politicii bugetar-fiscale și vamale, care urmează să fie aplicate începând cu anul 2020. Printre noile politici fiscale se enumeră și impozitarea cu TVA a companiilor străine care prestează servicii electronice cetățenilor Republicii Moldova, cum ar fi Facebook, Google, Netflix etc. Chiar și democrații au identificat unele lacune în proiectul propus de Ministerul Finanțelor, dar nu au ezitat să-l voteze.

Embed:

Adrian Candu a încercat să verifice ceea ce a scris ministrul Finanțelor în nota informativă și a analizat cum are loc această impozitare în Uniunea Europeană.

„Tendința este clară să se impoziteze cu taxe pe valoare adăugată. Consumatorul este cel care va suporta, însă prestatorul de servicii trebuie să se înregistreze ca plătitor TVA și să obțină acel cod fiscal. Dacă în cazul UE lucrurile sunt foarte simple de altfel. Netflix, Google oricine n-ar fi ei, se înregistrează printr-o aplicație simplă care este unificată pentru toate statele membre ale UE. One shop window cum îi spunem noi. Această aplicație are o înregistrare pentru toate 28 de state ale UE. Ori utilizatorul e din România, ori din Spania, el deja este înregistrat.

Noi vom avea prestatori de servicii internaționali, globali care vor fi obligați să se înregistreze în RM, iar companiile de genul acesta sunt de o așa reputație că, dacă nu o să poată să se înregistreze în RM din cauza unor chestiuni tehnice sau dacă o să considere că piața este prea mică, nu vor presta servicii în RM. Dacă de la 1 ianuarie 2020 se aplică aceste prevederi și ceva nu o să funcționeze, noi o să ne trezim că cetățenii RM nu vor putea folosi aceste servicii”, a declarat Candu.

Totodată, deputatul democrat a venit și cu un exemplu concret. Acesta a întâlnit dificultăți în procesul de înregistrare în aplicația propusă de Serviciul Fiscal.

„Eu de câteva zile încerc să intru pe site-ul serviciului fiscal și să găsesc butonul și aplicația VAT Commerce în limba engleză în așa fel încât dacă aș fi Google sau Netflix să intru și în câteva minute să pot face această înregistrare și n-am găsit…Întrebarea este, sunteți pregătiți? Știți foarte bine ce trebuie să faceți de la 2020?”, a spus Candu.

Ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, i-a asigurat pe deputați că vor fi eliminate toate impedimentele. Prin urmare, majoritatea parlamentară a votat în prima lectură noile politici fiscale.

Mai multe detalii despre funcționarea serviciului electronic „e-Commerce-VAT” a oferit Serviciul Fiscal de Stat și le puteți găsi AICI.

Citeste tot despre: Candu, facebook, Google, impozitarea tva, riscuri
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5542 0.5730%
USD USD 17.6060 0.6178%
RUB RUB 0.2851 0.0000%
RON RON 4.0921 0.5801%
UAH UAH 0.7257 0.7917%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
15 ian, 16:21 //

(GALERIE FOTO) Cum arată restaurantul unde Dodon și socialiștii au chefuit aseară și ce prețuri afișează localul pentru servicii

15 ian, 15:32 //

Socialiștii și Dodon au dat aseară un chef într-un restaurant de lux din Capitală. Securitatea în zonă a fost asigurată de poliție și SPPS (VIDEO)

20 ian, 11:00 //

LIVE! Procuratura Generală: Prezentarea rezultatelor controalelor desfășurate la Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale

17 ian, 12:39 //

Ioniță: „România a finanţat multe în Republica Moldova, fără să primim măcar un cuvânt de mulţumire”

16 ian, 10:00 //

LIVE! Artistul Ștefan Petrache este condus pe ultimul drum. Rudele, prietenii, colegii îi aduc omagiu

16 ian, 15:31 //

Dodon, despre vacanțele de lux: Ieri cineva voia să se scalde cu mine, azi altcineva caută foto unde-s în chiloți de baie

16 ian, 17:49 //

foto: autosalubritate.md Șoferii de la „Autosalubritate” se plâng primarului pe condițiile proaste de muncă și salariile mari ale șefilor: „Nu suntem socotiți de oameni”. Ceban nu (le) răspunde

17 ian, 15:17 //

Foto: adevarul.ro Povestea unei jurnaliste, originare din Chișinău, care a emigrat în '89 în SUA. „Când doi miliţieni m-au dus la secţie...”

17 ian, 10:32 //

Foto: novostipmr Tiraspolul a anunțat că restricționează accesul mașinilor cu numere de înmatriculare RM

21 ian, 09:16 //

Colaj: realitatea.md (VIDEO) Infidelitate la un meci de fotbal. Au crezut că nu îi vede nimeni, dar camerele erau pe ei