Logo Realitatea.md

(video) Candu, la o emisiune din SUA: ”Implicarea Rusiei în treburile interne ale Moldovei şi ale Ucrainei, tot mai evidentă odată cu apropierea alegerilor”

06 Decembrie 2018, 18:02 // Actualitate

O dată cu apropierea alegerilor din țara noastră, dar și din țara vecină, Ucraina, imixtiunea Moscovei în treburile interne ale Moldovei devine tot mai evidentă. Declarația aparține speakerului, Andrian Candu, și a fost făcută la un post de televiziune din Statele Unite ale Americii.

Președintele Parlamentului a ținut să menționeze că Federația Rusă are pregătite pentru noi cinci metode, menite să destabilizeze situația din Moldova, printre care mass-media și gazul rusesc de care suntem dependenți la 100%.

„Una din armele Rusiei este mass-media. Prin intermediul acesteia, Moscova face propagandă. O altă metodă folosită este sectorul energetic. Asta deoarece Moldova este o țară care depinde de gazul rusesc în proporție de 100%. Moscova se implică și în regiunea care nu este controlată de Chișinău. Mă refer la regiunea transnistreană, un teritoriu ocupat, unde staționează trupe rusești”, a spus Andrian Candu în cadrul emisiunii ”ClearCut” de la postul de televiziune ”i24 News”.

”O soluție care ne-ar putea salva în această situație ar fi colaborarea intensivă dintre Moldova, Ucraina și Georgia și unirea forțelor întru depășirea acestor dificultăți”, mai spune Candu. ”Nu trebuie să uităm nici de SUA și Alianța Nord-Atlantică, care oferă suport acestor state”.

„Instrumentele războiului hibrid sunt deja utilizate în regiune. Trebuie să strângem rândurile și împreună cu Statele Unite, Ucraina, Georgia și întreaga comunitate internațională să facem față acestor provocări”, a scris Adrian Candu pe pagina sa de Facebook.

„Dacă este să vorbim despre sprijinul pe care îl așteptăm din partea SUA, vrem să fie creată o nouă infrastructură energetică și să găsim soluții pentru a face fată amenințărilor hibride", a adăugat președintele Parlamentului.

Membrii Congresului s-au arătat îngrijorați de implicarea Moscovei și amenințările venite din partea Rusiei.

În context, senatorul John Barrasso, membru al Comisiei pentru relații externe și al Comisiei pentru energie și resurse naturale, s-a angajat să promoveze rezoluția în susținerea Moldovei înregistrată în Senatul SUA, notează Publika.

Totodată, congresmenul Adam Kinzinger, membru al Comisiei politică externă și al Comitetului energie și comerț al Camerei Reprezentaților, a apreciat aprofundarea relațiilor moldo-americane şi a dat asigurări că susține intensificarea colaborării pe domeniile strategice. În timpul discuțiilor, președintele Parlamentului a invitat membrii Congresului SUA să monitorizeze alegerile parlamentare din Republica Moldova pentru a se convinge de corectitudinea procesului electoral.

Vizita lui Andrian Candu la Washington se va încheia în data de 8 decembrie.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5671 0.2690%
USD USD 17.6161 0.6841%
RUB RUB 0.2633 -0.0759%
RON RON 4.1367 0.1307%
UAH UAH 0.7004 0.9658%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile