Logo Realitatea.md

(VIDEO) Cât de pregătit este candidatul PSRM să conducă un gigant energetic din nordul Republici Moldova

07 Aprilie 2021, 16:54 // Actualitate

Întreprinderea de Stat „Rețelele Electrice de Distribuție Nord” (RED-Nord) ar putea avea peste câteva zile un nou director general, scrie nordnews.md. În cursa pentru șefia companiei care asigură distribuția a circa 30 la sută din energia electrică utilizată în epublica Moldova au fost înregistrați trei candidați. Jurnaliștii NordNews au scris anterior că este vorba de Oleg Petelca, Vitalie Prisacari, Octavian Blaj, CV-ul cărora nu a fost făcut public.

Jurnaliștii de la NordNews au încercat să discute cu fiecare în parte pentru a afla răspunsurile la mai multe întrebări expediate la adresa redacției în urma publicării articolului de ieri.

Primul candidat cu care am discutat este Vitalie Prisacari, fiul consilierului municipal din Bălți, Iurie Prisacari, membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Acesta a declarat pentru NordNews că are o experiență în fucție de conducere de peste 15 ani, iar la capitolul cunoașterii limbii de stat (română) ar sta bine.

 Ținând cont de faptul că tot mai multe adresări (reclamații – notă red.) sunt expediate pe adresa redacției noastre privind nerespectarea indicatorilor..

– Care indicatori?

– de calitate a energiei electrice, dorim să primim răspunsul la unele întrebări. Cine este responsabil de respectarea indicatorilor de calitate a energiei electrice?

-Care indicatori? Care calitate? Ce voi vreți?

– Indicatori de calitate a energiei electrice.Cine este responsabil de respectarea acestor indicatori?

– Sunt mai multe companii. Nu numai „RED-Nord” răspunde la calitatea..răspunde mai multe operatorii. Asta îi și producător, și transportator, dar și noi, rețelele de distribiuție. 

RĂSPUNSUL CORECT - Operatorul Sistemului de Distribuție SA „RED-Nord”.

– Cum asigurați plata (compensațiilor – notă red.) consumatorilor în cazul nerespectării indicatorilor de calitate a energiei electrice?

– Cu plata de la consumatori se ocupă Întreprinderea de Stat “FEE-Nord” nu „RED-Nord”. Noi nu avem cu plata de consumatori nici un caz, nici o..

-Nu aveți nici o tangență?

-Nu avem.

RĂSPUNSUL CORECT - Începând cu 01.01.2021 conform Regulamentului cu privire la calitatea serviciilor de transport și de distribuție a energiei electrice, pentru instalațiile de utilizare racordate la tensiune medie 10 kV plata compensațiilor trebuie să se efectueze automat, cu achitarea în luna următoare, iar pentru instalațiile de utilizare racordate la tensiunea joasă 0,4 kV la solicitarea consumatorilor.

– Câte cazuri de plata compensațiilor automat ați efectuat de la începutul acestui an?

– Compensații? Noi nu facem compensații. Noi facem asigurări pentru clienții noștri. Noi asigurăm că..și noi facem distribiuție cu ..бесперебойную электроэнергию ( din rusă energie electrică neîntreruptă – notă red.)

– Avem o scrisoare care a venit pe adresa redacției precum că dumneavoastră ați fost selectat pentru etapa a doua (a concursului pentru ocuparea funcției vacante de director general al S.A. ”Rețelele Electrice de Distribuție Nord”) și nu veți face față la proba limbii de stat, cum veți trece acel interviu?

– Eu voi trece la limba de stat. Dacă cineva vrei să contesteze chestia asta, eu pot să vin la Guvernul, să uit la video..as șibă (va fi – notă red) videofixarea, as șibă și audiofixarea, nici o problemă.

– Câți furnizori de energie electrică care livrează energie electrică consumatorilor finali sunt în zona de activitate a SA „RED-Nord”?

-Câte?

-Câți furnizori de energie electrică care livrează energie electrică consumatorilor finali sunt în zona de activitate a SA „RED-Nord”?

-Numai noi. Numai noi facem…Nu, nu așa. Furnizori sunt mai mulți.

-Câți sunt?

-Eu nu țin minte. Eu cred că mai multe de 30 sau 40. Doar toate furnizori vindeau electroenergia la beneficierii, la clienți casnici sau nu casnici prin rețele (!) noastre. Noi suntem compania una, „RED-Nord” cu distribiuția, da furnizori mai mulți. 

RĂSPUNSUL CORECT - SA FEE-Nord” și SRL Furnizarea Energiei”

– Câți ani de experiență aveți în funcții de conducere a unor întreprinderi?

– Mai mult de 15.

– Unde ați activat, dacă nu-i secret?

– În sectorul comercial.

– În sectorul privat?

– Da.

Al doilea candidat cu care am avut ocazia să discutăm este Oleg Petelca. Profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, dar și manager de proiecte la Asociația Obștească (AO) „Pro-Business Nord”, acesta ne-a spus că are o experiență de peste 10 ani de activitate în sistemul bancar.

– Cine este responsabil de respectarea indicatorilor de calitate a energiei electrice?

De calitate este responsabil operatorul de distribuție a energiei electrice. Dacă ne referim la zona noastră de nord atunci este compania „Rețelele Electrice de Distribuție Nord” (RED-Nord).

-Cum asigurați plata compensațiilor consumatorilor în cazul nerespectării indicatorilor de calitate a energiei electrice?

-La sfârșitul anului trecut Agenția Națională de Reglemantere Energetică a aprobat un Regulament cu privire la calitatea transportării și distribuției energiei electrice. Conform acestui regulament pentru consumatorii care sunt racordați la tensiunea medie 10 kV plata compensatory se efectuează în luna următoare, iar pentru consumatorii racordați la tensiunea mică 0,4 kV – se face la cererea consumatorului.

– Câți furnizori de energie electrică care livrează energie electrică consumatorilor finali sunt în zona de activitate a SA „RED-Nord”?

– În R. Moldova sunt 43 licențe valabile pentru furnizarea energiei electrice. Dacă ne referim la zona de Nord, în Bălți avem patru companii care au licență valabilă. În zona de Nord este și o companie cu adresa în Edineț. Dar, din ele funcționează doar compania „Furnizarea Energiei Electrice Nord” (FEE-Nord), dar mai există și compania care nu are adresa juridică la Nord – compania Furnizare Energie. Ea activează în zona de nord a țării.

Am încercat să discutăm și cu cel de-al treilea candidat, dar fără succes. Acesta nu a fost de găsit la locul de muncă, iar la apelurile telefonice ale jurnaliștilor NordNews nu a răspuns nimeni.

Domnul Blaj este astăzi liber, deoarece a donat sânge. Conform legislației, noi suntem obligați să îi oferim două zile libere.

Amintim că mâine, 8 aprilie, va avea loc a doua etapă a concursului (Interviul) pentru ocuparea funcției vacante de director general al S.A. ”Rețelele Electrice de Distribuție Nord”. Potrivit Agenției Proprietăți Publice concursul se va desfășura cu ușile închise. Acesta va avea loc în mun. Chișinău, Piața Marii Adunări Naționale 1, Casa Guvernului.
Citeste tot despre: Balti, candidați, PSRM
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3706 0.2557%
USD USD 17.8774 -0.1095%
RUB RUB 0.2359 1.8566%
RON RON 4.3404 0.1847%
UAH UAH 0.6396 -0.1717%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile