Logo Realitatea.md

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

20 Februarie 2020, 14:56 // Politica

Votul în lectura a doua în Parlament a unui proiect de lege al deputatului socialist Radu Mudreac a fost trișat azi de majoritatea parlamentară PD-PSRM. Deși nu aveau voturile necesare, președintele Parlamentului a anunțat că pentru proiect au votat 52 de deputați. După ce deputații Blocului ACUM au început a face gălăgie, Zinaida Greceanîi, crezând că nu o aude nimeni, l-a întrebat pe colegul său Vlad Bătrîncea dacă au voturile necesare. Microfonul pornit însă a dat-o de gol.

Este vorba despre proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la principiile de subvenționare a producătorilor agricoli și a Legii privind administrația publică locală, care are drept scop declarat „eficientizarea politicilor în domeniul dezvoltării rurale” și realizarea obiectivelor Strategiei naționale de dezvoltare agricolă și rurală pentru anii 2014-2020, „care nu au fost atinse până în prezent”.

După prezentarea proiectului de la tribuna Parlamentului de către autorul acestuia, socialistul Radu Mudreac, fiind vorba de „lectura a doua”, Zinaida Greceanîi a cerut numărarea votului, iar rezultatele anunțate au fost:

  • Sectorul 1 (PSRM) - 25 voturi;
  • Sectorul 2 (PDM, Grupul „Pro-Moldova, Partidul Șor, prezidiul Parlamentului) - 26 voturi;
  • Sectorul 3 (Blocul ACUM) - 0 voturi.

Chiar dacă 25 cu 26 fac 51 de voturi, președintele Parlamentului a anunțat rezultatul de 52 de voturi, asta deși, legile în lectura a doua se votează cu majoritatea simplă a deputaților aleși - adică 51.

Blocul ACUM, care nu a susținut proiectul a cerut renumărarea voturilor în sectorul 2. „Nu uitați de prezidiu, vă rog”, a îndemnat Zinaida Greceanîi. „Renumărăm Sectorul 2, vă rog. Sectorul 2. Este?! 26 de voturi, stimați colegi, proiectul a fost votat în lectura a doua”, a declarat Greceanîi.

Analizând imaginile video transmise din Parlament, în acel moment în Sectorul 1 al Parlamentului într-adevăr erau 25 de deputați socialiști. Cât ține de Sectorul 2 - pot fi numărați în total 22 de deputați, plus prezidiul în care au votat președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi și doi vicepreședinți, socialistul Vlad Bătrîncea și democrata Monica Babuc, vicepreședinții blocului ACUM, Alexandru Slusari și Mihai Popșoi, abținându-se de la vot.

Astfel, în Sectorul 2 și prezidiul Parlamentului au fost oferite în total 25 de voturi, iar cu cele 25 ale socialiștilor din primul Sector - 50, număr insuficient pentru aprobarea în lectura a doua.

„Ce suntem la piață?! Au numărat 20 și 26 au spus! Nu există majoritate”, a strigat din sala Parlamentului deputatul Octavian Țîcu, fiind auzit deși avea microfonul deconectat.

„Aici nu-i piață, nu trebuie de strigat dacă nu-i piață”, a încercat să tempereze discuțiile vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea.

În momentul în care opoziția își mai manifesta nemulțumirea, Zinaida Greceanîi, crezând că nu o aude nimeni, i s-a adresat cu voce scăzută colegului său: „Avem noi?! Nu! Cere pauză!”Microfonul pornit însă a dat-o de gol.

„Dom' Bătrîncea, vă rog”, i-a dat Greceanîi cuvântul colegului său.

„Stimați colegi, vă rugăm în primul rând să păstrăm calmul. Vă auzim bine și dacă vorbim toți concomitent, oricum nimeni nu e mai convingător. Doi - din partea fracțiunii socialiștilor anunțăm pauză de 30 de minute”, a spus Bătrîncea.

„După pauză ne clarificăm cu procesul de vot. Pauză de 30 de minute la solicitarea fracțiunii”, a conchis scurt președintele Parlamentului.

Deși la acel moment acele ceasornicului indicau ora 12:49, aleșii poporului s-au adunat în sală abia la ora 13:27, adică după 38 de minute. Chiar și cu ochiul liber se putea vedea că în sală erau deja mai mulți deputați.

„Eu văd că cvorum avem, dar la insistența Dvs. putem [să numărăm]”, a menționat Zinaida Greceanîi, iar rezultatele anunțate au fost de:

  • Sectorul 1 - 25 deputați prezenți;
  • Sectorul 2 - 37 deputați prezenți;
  • Sectorul 3 - 13 deputați prezenți.

„Cvorum avem. 76 de deputați în sală. Stimați colegi, dat fiind că noi nu am avut un vot foarte clar asupra proiectului de lege... N-a fost un vot foarte clar. Se propune anularea votului pe subiectul 255 din 8 noiembrie 2019, cine este pentru rog să votăm.

Votul a fost anulat. Acum, se supune votului, pentru lectura a doua proiectul de lege sub numărul 255 din 8 noiembrie 2019, cine este pentru, rog să votați”, a îndemnat Zinaida Greceanîi, iar rezultatele anunțate au fost de 25 voturi în primul sector, 26 de voturi în sectorul 2 și un singur vot în sectorul 3.

„52 de voturi, proiectul este votat în lectură finală”, a conchis președintele Parlamentului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.2611%
USD USD 18.4281 0.4864%
RUB RUB 0.2348 0.8591%
RON RON 4.1664 0.2285%
UAH UAH 0.6689 0.9813%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
01 apr, 13:12 //

foto: army.md (FOTO) Cum arată acum Centrul COVID-19 Chișinău, care trebuia deja azi să înceapă a primi pacienții suspecți cu Coronavirus

29 mar, 12:45 //

Indignarea rudelor femeii de 79 de ani, răpusă de Coronavirus: A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului ei

31 mar, 19:54 //

Foto simbol Încă trei localități vor fi în carantină! Polițiștii și militarii au indicația să restricționeze circulația persoanelor

02 apr, 21:54 //

Crima care a zguduit un cartier din capitală! Soțul și-a împușcat dintr-un Winchester soția. Fiul ar fi fost de față!

30 mar, 08:29 //

Radu alături de soţie şi cei doi copii Fiul unui erou al războiului transnistrean, obligat să se mute din România, fiindcă nu i se acordă cetăţenia

02 apr, 14:25 //

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

03 apr, 18:30 //

LIVE! Ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19: Au loc declarații de presă

31 mar, 14:01 //

Rusia - fără stare de urgență pe timp de Covid-19. De ce Putin este calm?

03 apr, 10:16 //

Foto simbol Spitalul Raional din Ștefan Vodă, în carantină. Totul ar fi pornit de la un medic. Postul vamal din apropiere este în pericol de a-și sista activitatea?

30 mar, 13:08 //

colaj: realitatea.md No comment: Cum s-a mărit „distanța socială” dintre Igor Dodon, Ion Chicu și Zinaida Greceanîi de la instituirea stării de urgență (FOTO)