Logo Realitatea.md

(VIDEO) Cum un flashmob se transformă în protest. Susținătorii Mișcării de Rezistență Națională au blocat trecerea pe bd. Ștefan cel Mare

09 Iulie 2018, 10:05 // Societate

Mișcarea de Rezistență Națională ACUM a organizat în această dimineață un flashmob cu genericul ”Apărați poporul, nu uzurpatorul!”. Acțiunea a început la ora 07.30 în fața Ministerului Afacerilor de Interne (MAI).

Susținătorii Mișcării au venit cu un apel către polițiști de a ”face uz de prevederile Codului de etică şi deontologie al funcţionarului public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care stipulează că funcţionarul public cu statut special trebuie să execute ordinele legale primite de la superiori. Totodată, el are dreptul să refuze executarea celor care sînt evident ilegale şi să comunice în scris şi motivat superiorului ierarhic astfel de situaţii. Acesta nu poate fi sancţionat sau prejudiciat pentru refuzul de a executa ordinele şi dispoziţiile ilegale”.

Anatolie Postică, șeful Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI a ieșit în fața manifestanților și a declarat că instituția pe care o reprezintă nu va îngrădi niciodată dreptul cetățenilor la protest, la expunerea opiniei, însă atunci când angajatul MAI este la datorie, el este obligat să asigure ordinea publică ”indiferent de puterea politică”.

Ulterior, manifestanții s-au deplasat în fața Primăriei municipiului Chișinău, pentru a solicita demisia viceprimarului Nistor Grozavu pe care îl acuză de încălcarea legii.

Mai mult, grupul de manifestanți s-a mutat pe trecerea de pietoni de pe bd. Ștefan cel Mare colț cu strada Vlaicu Pârcălab, creând obstacole în trafic. Timp de câteva minute, oamenii au scandat ”Jos dictatura”, ”Noi nu cedăm” și ”Jos mafia”.

Amintim că Mişcarea de Rezistenţă Naţională ACUM a fost creată drept reacţie la decizia de invalidare a alegerilor noi ale primarului de Chişinău. Printre liderii mișcării sunt fruntaşi din PAS, PPPDA, PLDM şi reprezentanţi ai societăţii civile.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9619 0.2516%
USD USD 18.2258 0.7635%
RUB RUB 0.2334 0.9079%
RON RON 4.1351 0.4055%
UAH UAH 0.6569 1.6716%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile